Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, чрез която Хипо Инвестмънт Банк АГ, Австрия и Алфа Финанс Холдинг АД ще придобият съвместен контрол над Финансиа Груп АД.

Сделката ще засегне пазара на финансови услуги и предвижда установяване на дългосрочно партньорство с Хипо Инвестмънт Банк, утвърдена в публичното финансиране.

Целта на концентрацията е да се подкрепи развитието на Финансиа Груп, като се създаде българска търговска банка, която ще се занимава с финансиране в публичния сектор, в инфраструктурни проекти, недвижими имоти и корпоративно банкиране. Участниците в сделката ще кандидатстват съвместно за банков лиценз, като австрийската страна ще има мажоритарно участие в новата банка.

Понастоящем Хипо Инвестмънт Банк не упражнява дейност в България и на този етап няма намерение да извършва самостоятелна дейност в страната. Нейното участие в сделката е изцяло стратегическа инвестиция.

Като взима под внимание този факт, както и липсата на участие на страните в банкови дейности, КЗК разрешава концентрацията, като счита, че липсва вероятност от влошаване на състоянието на конкуренцията на пазара на финансовия сектор в България.

Комисията постанови предварително изпълнение на решението.