Спадът на пазарите на недвижимите имоти в Азия привлича все по-голям инвеститорски интерес.

От инвестиционната компания LaSalle Investment Management, откъдето набраха 3 млрд. долара свеж капитал през август, изразяват мнение, че Хонг Конг и Сингапур ще са първите пазари в региона, които ще се възстановят.

В региона се наблюдава сериозен спад в стойността на недвижимите имоти, а сделки с имоти се осъществяват на изключително ниски нива, коментират още специалисти, цитирани от Reuters.

От ING Real Estate планират да удвоят инвестициите си в Азия до 1 млрд. долара, като сериозен интерес се наблюдава и от много европейски инвеститори, желаещи да диверсифицират своите портфейли.

Водещите инвестиции на ING са в Китай и Япония, като нови такива в размер на 750 млн. долара се очаква да се насочат към имоти в Китай.

Няколко азиатски пазари са на нива на цените около 30-40% от техния пик. Изследване на изданието Reuters сочи, че мнения на анализатори сочат, че Хонг Конг и Сингапур се очаква да регистрират по-нататъшен спад от поне 20% през следващата година.

Повечето от инвеститорите, които насочват интереса си към Азия, са от Великобритания и Европа. Повечето от тях искат да имат глобална диверсификация, като неизменно това включва и инвестиции в азиатските страни.

Хонг Конг, Япония и Сингапур са в рецесия. Строителните предприемачи там се сблъскват със сериозно намаляване на търсенето и ограничаване на кредитната активност в условията на глобална финансова криза.

Цената на кредитирането се повишава дори и на фона на намаляващото ниво на лихвите - следствие на усилията на централните банки да се справят с ограничаването на спада.