Цените на недвижимите имоти във втория най-голям руски град - Санкт Петербург, и особено на новоизградените жилища, могат да регистрират значително понижение до средата на следващата година, сочи доклад на консултантската компания GVA Sawer.

Понижението може да е в рамките на между 20 и 40%, а причината е финансовата криза, която с пълна сила е обхванала и Русия, сочи публикация в изданието Moscow News.

Според проучването цената на кв. м жилище може да се понижи до 60 000 рубли (1718 евро), на фона на регистрираните през третото тримесечие на тази година цени от 100 000 рубли за кв. м (2 864 евро за кв. м).

От 1998 г. насам цените на недвижимите имоти във втория по важност град на страната, след Москва, бележаха постоянна тенденция на поскъпване. Този тренд ги отведе до изключително високи нива, като ги направи непосилни за голям част от населението на града.

Така само за шестте години след края на финансовата криза в страната от 1998 г. цените на недвижимите имоти скочиха близо 6.5 пъти.

Трендът се засили особено към края на 2003 г., когато повече индивидуални инвеститори станаха активни. За следващите три години цените на имотите в Санкт Петербург регистрираха повишение от нови 120%.

Въпреки че миналата година, като цяло, бе година на стагнация за имотния пазар в града, първото полугодие бе активно, като цените на жилищните имоти отбелязаха ръст от 32%, изразен в рубли.

Пазарът на имоти обаче се определя от специалистите като изключително силно волатилен, както и рисков, което трябва да се има предвид от индивидуалните инвеститори.

За двата месеца от началото на септември до края на октомври е регистриран спад от 40% в сделките, свързани с жилищни имоти.

Причините са подобни на тези, ограничаващи активността на всички световни имотни пазари. Към тях се причисляват ограничената кредитна активност, високите лихви при отпускане на кредити, както и изтегляне на потенциалните купувачи в очакване на по-добри цени.