Румъния може да се изправи през август 2009 г. пред най-сериозната хранителна криза след 1990 г., ако не се вземат възможно най-бързо данъчни мерки за земеделския сектор и ако субсидиите не бъдат отпуснати навреме, заяви президентът на Интерагро Йоан Никулае, съобщи информационният сайт Хотнюз.

Ако не се отпуснат субсидиите за този сектор най-късно до 15 януари, земеделските земи ще останат некултивирани и незасети, а земеделците няма да могат да развият дейността си. Тъй като банките вече не финансират земеделието, през август ще се сблъскаме с най-голямата криза на хранителни продукти от 90-а година насам, заяви Йоан Никулае.

Според него най-силно засегнатият сектор в земеделието е този на растениевъдството. "Производителите на зърно държат продукцията в силозите и няма как да я оползотворят заради изключително ниската цена на пазара", коментира Никулае. Той обяснява, че откакто е започнала да се проявява финансовата криза продажбите на зърно са спаднали с около 80 процента. При тези условия може да се очаква догодина 60 процента от производителите и търговците на зърнени храни да фалират, посочва президентът на Интерагро.

В Румъния се обработват едва 5 милиона от 9.3-те милиона хектара земеделски земи, което означава малко над 50 процента, докато във всички страни от Европейската общност земеделските площи се култиварат 100 процента, твърди Никулае.

В сферата на преработването на свинското месо ефектите на икономическата криза ще се усетят през първите месеци на следващата година. След празниците цената на свинското може да спадне с 5 процента или дори повече, тъй като търсенето на тези продукти намалява, подобно на много други селскостопански стоки, коментира председателят на Румънската асоциация на производителите на свинско месо Георге Каруз.

Източник: БТА