Застраховка „Гражданска отговорност" може да компенсира загубите, които са натрупани, само ако бъде завишена с 30%. Това каза днес в Пловдив зам.-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководеща управление „Зстрахователен надзор" Ралица Агайн.

Тя поясни, че над 35 хил. коли в България никога не са имали застраховка „Гражданска отговорност". Глобите за незастраховани автомобили в нашата страна варират между 400 - 600 лв. Агайн подчерта, че регистрираните в България коли са около 3 млн., като над 85% от тях имат „Гражданска отговорност".

В началото на следващата година у нас ще бъдат въведени 3 вида протоколи, които са съобразени с европейските стандарти и изисквания. Те ще бъдат попълвани при пътно-транспортни произшествия.

Според Агайн към настоящия момент няма опасност застрахователни компании да фалират. Тя заяви още, че от 2009 г. се очаква „Гражданска отговорност" да завиши цената с около 30%.

Припомняме, в края на октомври Агайн заяви, че задължителната застраховка ще нараства плавно и вероятно до края на 2009 г. ще стане два пъти по-скъпа от сегашните си стойности, като може да достигне до 250 лв.

Тогава тя обяви и загуба за застрахователите от 40 млн. лв. за първите шест месеца на годината, които се дължат на нереално ниските стойности на „Гражданска отговорност".

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Още по темата:

"Гражданска отговорност" скача два пъти