Надявам се цялата тази дяволска машина да не убие Барак Обама. Новият президент на САЩ не само възроди надеждата на света. Според мен той постъпи правилно като не посети срещата на G20 във Вашингтон, по инициатива на Буш. Обама има да решава чудовищни проблеми, наследени от Джордж Буш.

Това заяви венецуелският президент Уго Чавес в извадки от видеоинтервю на сайта на руския ежедневник "Коммерсант" в навечерието на пристигането на руския президент Дмитрий Медведев в страната.

Според него предстоящото военно учение между Русия и Венецуела не е провокация, а обмен между две суверенни страни, които се радват на бързо развиващи се отношения, в това число и стратегически. В маневрите ще вземат участие и венецуелският военноморски флот, както и самолети от военно-въздушните сили на страната.

Припомняме, че посещението на президента Дмитрий Медведев в Латинска Америка шеговито беше наречено от медиите "Второто откриване на Америка". След вчерашната среща в президента на Венецуела, днес Медведев, придружен от целия индустриален ареопаг, ще посети Куба и ще завърши посещението си в Бразилия.

Политическият аспект на визитата е ясен. Русия се стреми към разширяване на влиянието си на континента, традиционно възприеман като "задния двор на САЩ" в противовес на създаването на санитарен кордон около самата нея от страна на Вашингтон.

Кой какво търгува?

Венецуела

Каракас купи от Москва оръжия и военна техника на стойност 4.4 млрд. долара през 2004 г., превръщайки се в най-големия клиент на руската военна индустрия. Освен това Венецуела получи заем от Русия на стойност 1 млрд. долара за закупуване на оръжия.

Наскоро двете страни подписаха и споразумение в сферата на мирното използване на ядрена енергия.

Беше създадено и съвместен енергиен консорцум на руската "Газпром" и венецуелската PDVSA, както и съвместна банка с фонд от 4 млрд. долара.

На идейно ниво Русия и Венецуела имат пресечни точки в искането си за разрушаване на световния ред, доминиран от САЩ. Икономически- Москва е заинтересована от находищата на петрол, природен газ, боксит, желязо и злато в латиноамериканската страна.

Куба

Русия възнамерява да разположи космически център в островната държава, като в момента се обсъжда системата за навигация. Интерес за нея представлява разработването на находища на петрол и никел в Куба.

В сферата на военното сътрудничество Москва отпусна кредитна линия от 335 млн. долара за модернизация на кубинския въздушен флот.

Бразилия

Русия преговаря с Бразилия за доставката на хеликоптери МИ-171А.