Финансовата криза и тази в сектора на недвижимите имоти в световен мащаб се отразява и на пазара на недвижими имоти у нас. Две са основните направления на действие.

От една страна кредитирането е затруднено, лихвите се повишават, а банките повишават изискванията си по отпускане на кредити, което автоматично изключва голяма част от потенциалните сделки.

От друга страна ръстът на цените на имотите от последните години се очаква да се ограничи, вследствие на ограничаване на търсенето, което неимоверно променя структурата на пазара от пазар на „продавачите" в такъв на „купувачите".

Нарастването на предлагане на жилища води до коренна промяна на структурата и качеството на пазара на недвижими имоти. В такива условия купувачите стават все по-взискателни, а сделките на всяка цена почти липсват.

Ново или старо строителство?

Липсата на достатъчно предлагане през изминалите две-три години напълно логично се изрази в няколко основни тенденции. От една страна предопредели значителното поскъпване на имотите и накара потенциалните купувачи да бързат с осъществяването на сделки.

Това бързане в условията на улеснено кредитиране от страна на банките доведоха до абсурдната ситуация, при която цените на старите имоти, дори и на панелните жилища, се доближиха изключително, а в някои случаи дори превишаваха, тези на новото строителство (тенденция отбелязана към края на миналата година).

Фактори, съдействащи за този феномен, бяха също така „лошата слава" на строителните предприемачи и схващането за „некачествено ново строителство", което не отговаря на приетите стандарти.

Това в съчетание с притеснения за незавършване на сгради или фалит сред предприемачите караха хората да предпочитат „доказаното" старо строителство, което може да се ползва веднага след придобиването му.

Други фактори, които караха купувачите да избират старите имоти, са изградената инфраструктура, добрата кумуникация, наличието на удобен транспорт и др.

Влошената външна среда обаче, както и силната конкуренция между предприемачите, сериозно промениха средата в сектора на недвижимите имоти (предимно в положителна посока). На последните им стана ясно, че за да продават построените от тях жилища в силно конкурентна среда и на исканите от тях цени, ще трябва значително да повишат качеството, дори и с цената на свиване на маржина на печалбата си, който често достигаше трицифрени стойности.

Промяната на потребителските изисквания са в посока на повишено качество на строителството, като купувачите имат все по-голям избор.

В тази насока можем да кажем, че в настоящите условия на пазара, при значително предлагане (включително и спекулативно такова) и при текущите нива на цените на ново и старо строителство (които все още са изключително близки), то определено качественото ново строителство от предприемачи с добро име често е предпочитано от купувачите.

Тенденция на нарастване на предлагане на старото строителство и особено в частта му на панелни жилища в определено не най-добрите квартали на София, доказват до голяма степен това.

Подобна тенденция се наблюдава и в румънската столица Букурещ, където цените на старите жилища са се понижили с около 15-20% от пика им през изминалата година, докато тези на новите остават относително стабилни, дори и на фона на повишение на запасите от нови имоти.

В заключение може да се каже, че ново или старо строителство зависи от личните предпочитания и възможности, но като тенденция най-вероятно ще се очертае забавяне на ръста на цените на имотите (като не изключваме и спад), с по-голяма тежест на старото строителство.

Снимка: Profit.bg