„Рестриктивната политика , която Орешарски предлага, ще доведе до депресия. Не можем да си позволим бюджетен излишък - напротив, бюджетът трябва да бъде в дефицит 2 до 3%", каза днес проф. Иван Ангелов икономист и чл.коресп. на БАН.

Икономистът представи своето виждане за антикризисните мерки в областта на икономиката. Според проф.Ангелов бюджетът трябва да бъде с ръст между 1 и 1.5 % и да се инвестират допълнителни 300-350 млн. лв. за образование и наука.

Инвестициите ще бъдат главно от съмнителен произход и не повече от 1- 1.5 млрд., в никакъв случай обаче, те няма да са 4.5 млрд., както сегашният бюджет предвижда, обясни още Ангелов.

Той предложи да бъде създаден фонд за подпомагане на крайно бедните с доход до 160 лв. месечно да се увеличи вътрешното търсене за сметка на намалялото външно търсене. Основното предложение на проф. Ангелов е, преориентиране на икономическата политика на държавата от неокласическа -либерална, (където на практика държавата не участва пряко в икономиката), към регулирано пазарно стопанство, където има баланс между частния сектор и държавата.

Финансовия излишък беше създаден с цената на тотално омаломощаване на икономиката, заяви още проф.Ангелов. Според него е необходимо „премиерът Станишев да въведе ред", като определи административни наказания на виновните за загубените средства по пред присъединителните програми на ЕС, трябва да има наказание и от прокуратурата, да се отмени квотния принцип в агенциите и да се прегледа работата на ръководителите на агенциите.

Кризата не ни е засегнала в истинската си сила - тепърва ще губим, заяви още той. Икономистът поясни още, че в момента са под въпрос 340 млн.евро по ФАР, а ще има и наказателна мярка за закъснението с решаването на проблема със софийския боклук, както и механизма за наблюдение върху съдебната система, Вместо стандартните 3 години, ще бъде продължен безсрочно.

"Главната вина за това, дори и да има някакво тенденциозно отношение на ЕК срещу нас, е у нас", коментира Ангелов.

Източник: БГНЕС