Първият у нас проект за комасация на Адванс Терафонд АДСИЦ ще бъде реализиран на територията на село Катунец, област Ловеч, съобщиха от дружеството на пресконференция днес.

Адванс Терафонд АДСИЦ е първият частен инвеститор, по чиято инициатива ще се извърши реална комасация по Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи в частта му за уедряване на земеделски земи, съгласуван с Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия (DLG). Проектът ще се осъществи по споразумение заедно с всички заинтересовани частни собственици в това землище.

От страна на държавата, партньор в проекта е Министерство на земеделието и храните, което ще окаже експертна помощ и ще предостави безвъзмездно актуални материали и данни, съхранявани от органите на поземлената собственост. За оказване на допълнителна консултантска помощ и изготвяне на анализи на ефективността на процедурите в комасационния проект ще вземе участие и DLG - Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия. Тяхната дейност ще бъде заплатена изключително от холандското правителство.

Първоначално проектът ще обхване комасация на 7000 дка селкостопанска площ в землището на с. Катунец. Допълнително в проекта може да се включи всеки собственик със своята земя в землището, преди да е окончателно изработен планът за уедряване. Земеделските земи в землището ще бъдат разделени на зони по интереси между собствениците в зависимост от начина на трайно ползване на имотите, в зависимост от интересите на местната общност и според различните типове селскостопанско производство, които се развиват в землището.

Окрупняването ще се извършва по два метода. Поземлено банкиране - покупко-продажби и замени на земеделски земи между собственици на земи в землището. И втория начин е формиране на отделни имоти и масиви с нови граници.

Крайната цел на проекта е чрез реализация на плана за уедряване да се формират привлекателни имоти за по-ефективно и модерно земеделско производство.

Окрупняването на земите е тенденция във всички държави с развито селско стопанство и то е една от основните предпоставки за устойчиво развитие на земеделието. По този начин се оптимизира обработваемостта на уедрените земи, което увеличава атрактивността и цената на окрупнените масиви.

Инвестициите на Адванс Терафонд АДСИЦ в земеделски земи в конкретното землище до момента възлизат на около 1,5 млн. лв за обработваеми земи . Срокът за реализация на проекта е година и половина като се очаква той да бъде финализиран през месец март 2010 г. Разходите, предвидени от Адванс Терафонд АДСИЦ за неговата реализация през 2009 г., са в размер на близо 200 хил. лв.

"Адванс Терафонд" АДСИЦ е един от най-големите собственици на земеделска земя в България след държавата. Дружеството притежава 260 000 дка земеделска земя, които са предназначени за отдаване под аренда. Стойността на притежаваните земи е около 106 млн. лв.

През септември приключи успешно и увеличението на капитала на "Адванс Терафонд" със 78 млн. лв. Това е най-голямото увеличение на капитал на публична компания за тази година в България и така "Адванс Терафонд" се превърна в най-голямото дружество със специална инвестиционна цел на българската борса с основен капитал от 85.11 млн. лв.