Сбербанк може да купи австрийската Райфайзен или унгарската ОТП Банк, която е собственик на българската ДСК. Първостепенната задача на Сбербанк е да подкрепи кредитната способност на руските предприятия. Ако кризата е по-продължителна, ресурсите й ще са необходими в Русия, а при по-благоприятна ситуация може да се купи голяма чужда банка, коментира за Время новостей анализатор.

Сбербанк може да купи голяма банка в Източна Европа, например австрийската Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) или унгарската ОТП Банк. Това съобщи вчера агенция РИА Новости, позовавайки се на източник близък до банката. От Сбербанк опровергават тази информация.

За плановете на институцията да разшири своето присъствие в чужбина съобщи вчера събеседник на агенцията, запознат с плана за стратегическо развитие на банката. По думите му Сбербанк се интересува от големи финансови институции с широка мрежа от филиали в страните от Източна Европа. Като пример той посочи RZB и ОТП Банк.

Източникът също не изключи възможността за обмяна на акции между Сбербанк и една от банките от посоченото равнище. Това би дало възможност на руската кредитна институция да се възползва от техните технологии и източници на фондиране на западните пазари, „това е малка врата в Европейския съюз", смята събеседникът на агенцията. Според данните му преговорите са се провели, но не е взето никакво конкретно решение.

Тъй като стратегията определя плановете на банката през следващите пет години, очевидно, че подобна сделка може да не се състои веднага. Впрочем, по думите на събеседника на агенцията, „трябва да се купува сега, защото банките са поевтинели доста, но за момента не е възможно, заради причини, които са далеч от икономическите".

Анализаторите също отбелязват, че даже ако Сбербанк наистина иска да направи голяма покупка в чужбина, за момента това не може да се извърши заради външни обстоятелства.

„Сега е много трудно да се прогнозира как ще се развива финансовата система както в Русия, така и в Европа. За момента първостепенната задача на Сбербанк е да подкрепи кредитната способност на руските предприятия, за тази цел държавата оказва всякаква подкрепа на банката, включително отпусна дългосрочен субсидиран кредит. Ако кризата се проточи, ресурсите на Сбербанк ще са необходими тук в Русия, а при по-благоприятна ситуация част от средствата могат да бъдат насочени към покупката на голяма чуждестранна банка", заявява заместник-ръководителят на аналитичния департамент на компанията „Совлинк" Олга Беленкая.

„Освен това не трябва да се забравя и за интересите на втората страна, например, в Унгария ОТП Банк е една от най-големите банки. Не е изключено, че местните власти няма да се радват от появата на чужд инвеститор в банката", казва още Беленкая. От Сбербанк заявяват, че не са водили и не водят никакви преговори за покупката на тези банки.

Както заяви вчера директорът на департамента за обществени връзки на Сбербанк Ирина Кибина, „появилата се вчера информация в медиите не отговаря на действителността". Не за пръв път сватосват Сбербанк с чужда финансова институция. Още през пролетта на тази година се появиха слухове, че голямата руска банка възнамерява да придобие Dresdner Kleinwort - инвестиционно банковия бизнес на една от водещите световни финансови институции, германската Dresdner Bank.

Впоследствие се наложи тази информация да бъде опровергавана от президента на банката Герман Греф. „Аз съм изключително стиснат човек и не желая да надплащам за нищо", призна пред журналисти през пролетта Греф, добавяйки, че не вижда нито един аргумент за покупката на Dresdner Kleinwort - „не възнамеряваме да правим колосални вложения в активи, за които не е ясно кога ще започнат да носят доходи".

В също време трябва да отбележим, че основания за подобни слухове станаха изказванията на някои топ мениджъри на банката. Така например, през пролетта членът на управителния съвет на Сбербанк Денис Бугров заяви, че банката обсъжда възможността да придобие големи финансови институции в Източна Европа.

Сбербанк е най-голямата търговска банка в Източна Европа. Акционер в нея е Централната банка на Русия (57.6%). Капитализацията й е 488.5 млрд. рубли (1 долар се разменя за 27,9409 рубли). Финансовите й показатели (РСБУ, към 1 ноември 2008 г.) са: капитал - 947.6 млрд. рубли; чиста печалба - 113 млрд. рубли; депозити на физически лица - 2.894 трлн. рубли; активи - 5.8 трлн. рубли (към 1 октомври).

ОТП Банк е най-голямата унгарска банка и четвърта по-големина в Източна Европа, непосредствено след руските Сбербанк, Внешторгбанк и Газпромбанк, сочат данните на списание The Banker. Унгарската финансова институция има подвижна структура на притежателите на акции, размерът на пакетите често се променя, върху работата на банката голямо влияние оказват чуждестранните фондове и мениджмънт, които доминират в нейния акционерен капитал.

Уставът на OTП Банк ограничава правата на индивидуалните инвеститори, за да я защити от поглъщане. Унгарското правителство притежава „златна акция". ОТП Банк е една от най-динамично развиващите се банки в Централна и Източна Европа. Тя е активна и на руския пазар. През юни 2006 г. тя купи Инвестсбербанк за 500 млн. долара, а миналата есен - Донската народна банка за 41 млн. долара. В България ОТП Банк притежава една от най-големите финансови институции - ДСК.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

ОТР и Raiffeisen под прицела на Sberbank?