Националната агенция за кредитен рейтинг (НАКР) присъди на Евроинс АД дългосрочен рейтинг за финансова стабилност bgA3 и краткосрочен bgP-2. Перспективата е стабилна, съобщиха от застрахователя за Profit.bg.

Положителните характеристики на компанията са изпреварващ темп на растеж спрямо застрахователния сектор, високата рентабилност от основна дейност и добрата капиталова адекватност.

Като отрицателните характеристики са посочени концентрацията на застрахователния портфейл, сравнително ниската ефективност и свидетелство за неблагоприятно развитие на исковете, спрямо заделяните резерви през някои предходни години.

ЗД Евроинс АД е едно от средните по големина общозастрахователни дружества в България. Пазарният му дял на база брутен премиен приход към средата на 2008 г. достига 5.2%. Дружеството е тясно специализирано в автомобилните застраховки, които допринасят за 78% от брутния премиен приход до средата на годината, се казва в обосновката на НАКР по присъдения рейтинг.

Пазарната позиция на компанията в този сегмент е защитима и устойчива във времето, което й дава възможност да се възползва от общия прираст в застрахователния сектор. За развитието на компанията допринася и принадлежността му към групата на Еврохолд България АД, в която дружеството е съществена част от веригата продажба на автомобили - лизинг - застраховане, се посочва още.

Рейтингът е подкрепен от много ниското ниво на финансов ливъридж и добрите показатели за капиталова адекватност. Разширяването на капиталовата база продължава и в условията на глобална финансова криза, като в края на 2008 г. е предвидено да се осъществи процедура по увеличаване чрез нови акции на стойност до 10 млн. лв.

Традиционно ЗД Евроинс АД постига високи показатели за рентабилност, въпреки че през 2008 г. те ще бъдат негативно повлияни от резултатите от инвестиции на дружеството и промяната в политиката по заделяне на резерви. Ограничение на рейтинга поставят неблагоприятното развитие на исковете спрямо заделяните технически резерви в някои предходни години, силната концентрация при премийните приходи и относително малкия дял на инвестициите, класифицирани като нискорискови активи според методологията.

Дружеството отчита и сравнително високи административни разходи. Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект от агенцията не виждат причини за промяна на рейтинга за финансова стабилност. Анализът на ликвидността показва сравнително добра способност на дружеството да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме, се казва още в обосновката.

По-силна диверсификация на дейността, подкрепена от положителни технически резултати, както и установяване на трайна тенденция на благоприятно проявление на риска могат да помогнат за повишаване на рейтинга.

Загубата на пазарни позиции, влошаването на показателите за достатъчност на техническите резерви и увеличаването на оперативния ливъридж могат да доведат до съответно понижение на рейтинга, сочат от НАКР.

Днес акциите на Евроинс АД поевтиняха на БФБ с 1.31% на последните 3 лв. Обемът е от 1 080 лота.