Средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 38 694, което е най-ниското му ниво от декември 2007 г., сочат данни от месечния анализ на КредитЦентър, предоставени за Profit.bg.

През ноември с най-висок размер на изтеглените кредити са в София и Варна, съответно 55 040 и 44 653 евро, следвани от Бургас, Пловдив и Стара Загора. Най-ниски са в Ямбол, Велико Търново и Кърджали.

Обобщените данни сочат, че кредите се теглят предимно в диапазона 30-50 хил. евро (45.65%), следвани от 10-30 хил. лв. (34.78%) и от 50-70 хил. евро (6.52%). Над 50 на сто от кредитите пък са изтеглени от хора на възраст 26-35 г.

През последния месец кредити се теглят за срок от 26-30 г. (26.47%) и 21-25 г. (20.58%), както и до 10 г. (17.65%).

Съотношение евро/лева за страната е 86/14, като най-високо е в Бургас и Пловдив.

От КредитЦентър коментираха, че и месец ноември премина под знака на глобалната икономическа криза и нейното отражение върху живота у нас.

За банките привличането на депозити продължи да бъде приоритетно. Ново за пазара поведение проявиха и потребителите. Те вече ясно изразяват своята несигурност в бъдещето и вземат дългосрочните си финансови решения плахо и след обстоен анализ на възможните варианти.

Клиентите, които движат пазара в момента са тези, които имат едновременно пари в брой и сериозни, слабо зависещи от външно влияние, доходи. С оглед на променената пазарна ситуация, те реализират изгодни сделки за уникални по своето местоположение и други характеристики имоти.

Кризата се отразява най-силно на поведението на масовите клиенти. Те не се чувстват сигурни при негативните прогнози за ръст на безработицата и намаляване на платежоспособността на населението през следващата година.

Основната причина за спада на средния размер на ипотечните кредити в страната е в по-високия процент самоучастие, което банките изискват от клиентите. Друга съществена промяна има в срока на изтеглените кредити. При растящи лихви оскъпяването за целия период е съществено и част от потребителите предпочитат по-високи месечни вноски пред по-дълъг период на изплащане.

Решението на БНБ да намали минималните задължителни резерви на банките е положителна стъпка в посока осигуряване на повече свободен ресурс, който да бъде отпуснат като кредити.