Българска телекомуникационна компания АД съобщи днес чрез x3news, че е договорена продажбата на предприятието на БТК за разпространение на радио и телевизионен сигнал - Национално управление „Радио и телевизионни системи" (НУРТС) на Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ (Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG - ORS).

Купувачът е основен стратегически инвеститор от ЕС, осъществяващ дейност в областта на радио и телевизионното разпространение. ОRS е избран в резултат на проведена международна тръжна процедура. Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи.

НУРТС е водещият доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез уникалната си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти 100% от територията на България. НУРТС предлага национална мрежа за разпространение на микровълни за пренос на радио и телевизионен сигнал, глас и данни, предоставя като услуга колокация на клиентски съоръжения и управлява свръхмодерна сателитна станция.

От 2006 г. насам НУРТС разработва експерименталния DVB-T мултиплекс в София. Досега предприятието представляваше подразделение на БТК Груп.

Бернар Москени, главен изпълнителен директор на БТК, каза, че „дейността на НУРТС не е част от основната дейност на БТК, а именно предоставянето на телекомуникационни услуги. В този смисъл и съгласно стратегическия ни план продажбата на НУРТС ще ни даде възможност да се съсредоточим по-добре върху основните си дейности: фиксирани и мобилни мрежи и услуги за пренос на данни".

„Радваме се, че купувач е ОRS, тъй като дружеството е стратегически инвеститор, който ще осигури ноу-хау и необходимите инвестиции за въвеждане на НУРТС в ерата на цифровите радио и телевизия. Ще бъдат пуснати нови услуги, от които ще имат полза клиентите на НУРТС и в крайна сметка България," посочи още той.

Според изпълнителния директор на ОРС Михаел Вагенхофер „в момента НУРТС е с добри позиции в аналоговото радио и телевизионно излъчване, поради което може да играе водещата роля в прехода към цифрови радио и телевизия в България. Като стратегически инвеститор ОRS ще се осланя на опита си в цифровизацията и ще работи заедно с клиентите и правителството, за да се осигури гладък преход. Според нас българският пазар има голям потенциал и сме решени да предоставим на нашите клиенти нови висококачествени услуги и да доразвием силната позиция на НУРТС. Виждаме много добро бъдеще за НУРТС като част от групата ОRS."

Консултант на БТК за тази сделка е международната инвестиционна банка Lazard, а на ОRS - Vienna Capital Partners.