Постигнатите резултати през първите две години от проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни сгради", който се реализира от МРРБ и Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за България, показа, че хората все повече се интересуват да санират както своите жилища, така и общите части.

Това заяви Цвета Наньова, директор в Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за България на семинар, проведен се в Хисаря на 5 и 6 декември тази година.

За първите две години от началото на проекта в страната са санирани общо 47 130 кв. м жилища, сочат данните, изнесени на семинара. Тези жилища са разпределени в 30 сгради на територията на няколко общини.

Най-активни се оказаха хората в Благоевград, като там има най-много обновени сгради - 6, заяви още Наньова.

Организирането и сдружаването на хората от сградата се оказва най-големият проблем, който предстои да бъде разрешен, за да може работата по проекта да продължи успешно в бъдеще.

Нуждата от саниране е много голяма, тъй като в България около четири милиона души, което е над половината от населението, живеят в многофамилни сгради, като голяма част от тях са панелни.

Санирането е особено важно именно за панелните жилища, които са с много ниски нива на енергийна ефективност.

През втората фаза на проекта за саниране са кандидатствали общо 47 сгради от 14 общини в страната, като одобрените са 36. В момента в процес на обновяване се 23 сгради в 10 различни общини.

Един от най-често задаваните въпроси е колко точно са заплатили гражданите за санирането на своите жилища?

Сумите, платени от гражданите, са между 3500 до 7500 лв., в зависимост от големината на жилището и неговото разположение. Най-високи суми, логично, ще заплатят жителите на външните апартаменти.

Снимка: БГНЕС