Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) получи разрешение от Комисията за финансов надзор (КФН) за провеждане на обучение и активно участие в организирането и провеждането на изпита за придобиване на право за упражняване на дейност като брокер и инвестиционен консултант, посочи информация, предоставена на Profit.bg.

Решението на комисията беше получено вследствие на инициатива на асоциацията и изпратено официално запитване с молба за позицията на надзорния орган. В отговор на писмото Комисията за финансов надзор формира становище, че в Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по неговото прилагане няма забрана за БАЛИП да вземе участие в изпитите за придобиване на право и упражняване на дейност като брокер и инвестиционен консултант, както и че асоциацията може да предложи свои представители за участие в изпитната комисия.

Това не е единствената инициатива, която асоциацията предприема. БАЛИП работи активно и в други приоритетни области като „Нормативна база","Развитие на пазарите", „Българска фондова борса, Централен депозитар и нови технологии", „Обучение и квалификация", „Връзки с обществеността".

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници е сдружение на юридическите лица, получили разрешение да извършват дейност като инвестиционен посредник. Асоциацията е създадена с основна цел защита интересите на гилдията и налагане в публичното пространство като активен партньор на институциите, свързани с развитието на капиталовия пазар.

Основополагаща е идеята за обединяване на усилията за устойчиво установяване принципите на равноправна търговия, високи стандарти на професионална етика, защита интересите на инвеститорите.

Амбицията на БАЛИП е като единствена организация, представляваща инвестиционните посредници, да отстоява активна позиция при формирането на законовата и нормативна уредба, свързана с организацията и регулацията на пазара и с новите реалности, последващи членството на България в Европейския съюз.

БАЛИП е организация, отворена за всички, чийто интереси представлява. В сила остава поканата за членство към всички инвестиционни посредници, които не са членове на БАЛИП, както и към търговските банки, които имат дейност като ИП.