Инспектори на ДВСК засякоха и наложиха възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин. Партидите са открити до 11.00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават.

Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните членки. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Инспекторите ще проверят до края на деня всичките 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия в България. От тях ще се изисква също информация в кои партиди е било вложено месото. По този начин готовата продукция ще се проследява до магазинната мрежа.

Националната ветеринарномедицинска служба създава кризисен щаб, в който са включени и представители на Дирекция "Качество и безопасност на храните" към МЗХ и представител на Министерство на здравеопазването.

Главно управление на НВМС е препоръчало на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.

България получи сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС - RASFF. Основният по-подробен сигнал е получен по същата система от Европейската комисия на 7 декември.

В нотификацията от Брюксел са посочени две ирландски предприятия, които са произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин. Техните номера са IE 356 ЕС и IE 355 ЕС. Днес в 12.01 часа беше получена нова нотификация за трето предприятие в Ирландия с номер IE 332 ЕС.

От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.

България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Още по темата:

Заразеното ирландско месо изнесено в 25 държави?