Задължителното енергийно сертифициране на всички сгради - общественополезни и жилищни, беше узаконено с обнародването на гласувана от парламента промяна в Закона за енергийна ефективност. Последваха диаметрално противоположни тълкувания на новата разпоредба.

Според главният експерт към Комисията по енергетика в Народното събрание проф. Атанас Тасев нормата е задължителна само за новото строителство и не касае вече построените жилищни сгради. Новата разпоредба предвижда енергиен паспорт на сграда да се представя от възложителя при издаването на акт 16.

Според експерта в обществото се правят сериозни внушения, които нямат нищо общо с истината. Не е вярно, че гражданите ще трябва да правят допълнителни разходи и че няма да могат да разполагат свободно със собствеността си, заяви професорът.

Представителят на омбудсмана Росица Тоткова остро опонира на проф. Тасев. Чрез така приетите промени в Закона за енергийна ефективност се нарушава основното право на гражданите да могат свободно да се разпореждат с имотите си.

След отпадането на формулировката „общественополезни сгради" енергийното обследване става задължително за всички собственици на сгради или на части от тях над 1000 кв. м, а след това и да предприемат действия за повишаване на енергийната ефективност. Законът е категоричен в това отношение и чрез него изопачено се прилагат директивите на ЕС за енергийна ефективност, подчерта Тоткова.

Депутатът от НДСВ Деница Димитрова съобщи, че в парламента вече е внесен законопроект, с който се цели да се върне формулировката „общественополезни сгради" и да отпадне енергийното сертифициране на части от сгради над 1000 кв. м, защото в тази група ще попаднат всички жилищни кооперации.

Източник: БНТ