На Wall Street настъпи нова, по-различна реалност, с променени правила на играта. Най-накрая се разбра, че през тази година топ мениджмънтът на знакови банки ще се размине с миналите бонуси, равняващи се на милиони долари.

Merrill Lynch & Co. и Morgan Stanley няма да възнаградят с бонуси главните си изпълнителни директори и други топ мениджъри. Причините са рязкото свиване на приходите и изостреното внимание на широката публика към действията на Wall Street по време на кризата, пише The Wall Street Journal, цитиран от Interfax.

Преди време експерти не изключиха вероятността, че премиите на висшето ръководство могат да се съкратят със 70%, като същевременно възнагражденията на заетите надолу по веригата ще се коригираг с 10-45%.

Интересно е да се спомене как ръководителят на Merrill Lynch Джон Тейн така и не разбра, че в подобни времена е доста неприлично да искаш за себе си големи бонуси. Неотдавна той предложи на Съвета на директорите да му изплатят бонус за 2008 г. в размер на 10 млн. долара, като преди това сума бе още по-голяма.

Според източник на WSJ в края на заседанието на комитета за компенсациите към банката, заседавал няколко часа, е обявено, че Тейн не бива да се надява на бонуси за тази година.

Топ мениджърите на Morgan Stanley Валид Шама и Джеймс Горман също няма да получат премии и бонуси за работата си през 2008 г. Още повече, че от банката съкратиха компенсациите на 35 ръководители от висшите звена средно с 65%, понижението за първите 14 от тях е средно със 75%.

Финансовата институция пуска и програма, в рамките на която компанията може да изиска връщане на получения от работника бонус, в случай, че действията му водят до големи загуби или други вреди за компанията. Подобен проект реализира през миналия месец и швейцарската банка UBS AG. Тогава много анализатори счетоха, че това е удачно решение, което ще стане популярно както на Wall Sreet, така и в лондонското Сити, където са съсредоточени водещите банки на света.

За последните пет години петте най-големи до скоро банки изплатиха на генералните си директори 3.1 млрд. долара. До кризата за периода 2003 - 2007 г. общата чиста печалба на Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers и Bear Stearns е 93 млрд. долара, която така щедро е поделена между своите мениджъри. Само за миналата година банките изплатиха на работещите в тях 185 687 служители към общо 66 млрд. долара, включително и бонуси в размер на 39 млрд. долара. Това съответства на около 355 хил. долара на човек, включвайки и премиални от над 211 хил. долара

Сегашните мерки, предприети от Merrill Lynch и Morgan Stanley, слагат край на ерата на огромните бонуси за ръководството на компаниите на Wall Street - поне до следващия цикъл на бичи пазар.

Годишните заплати на ръководителите на най-големите банки, от UBS и Credit Suisse до Goldman Sachs и Barclays, отразяваха и рекордните печалби на инвестиционните им подразделения до момента, в който пазарите бяха нагоре. Рухването на ипотечния пазар постави под заплаха съществуването на подобни банки.

Съкращаването на бонусите няма да спаси финансовите компании от внимателно разследване на тяхната дейност, пишат от WSJ. В интервю от вчера главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че е решен да разследва компенсационните пакети на някои големи топ мениджъри на банки.