Случвало ли ви се е да тръгнете да изпреварвате на пътя, а колата да не ви слуша и да губи мощност? Нищо чудно в този случай вината да не е в автомобила, а в бензина.

Бензиностанции разреждат дизела и бензина с мазут и ги продават на редовните цени. Това алармира Яна Николова, маркетинг мениджър на "Ромпетрол", след официалния старт на "Коледата безопасна 2". Кампанията се организира от "Стандарт", бТВ и Дарик радио, тя е под патронажа на еврокомисаря Меглена Кунева.

Известни са ни случаи, когато продават гориво за "Супердизел", а всъщност в него има голямо количество суровини за ТЕЦ-ове. Те са много по-нискооктанови от необходимото, поясни Николова. По нейните думи комбинацията влияе пагубно на двигателя на колата. Така тя може да откаже на пътя, да стане по-тромава при маневри или направо да ви предаде. Тази злоупотреба може да е опасна за живота на пътниците, категорична е Николова.

Измамите стават най-често в така наречените "ноу нейм" бензиностанции. По данни на големите фирми в бизнеса 25-28% от колонките в страната са в сивия сектор. Изобщо не е ясно дали си плащат акцизите и данъците, каза още Николова. Агенцията по метрология, която следи дейността на търговците на горива, е засичала и случаи, когато бензин А95 се е продавал на цената на А98.

Проверка за качеството на горивата ще е една от акциите по време на кампанията "Коледата безопасна 2". По инициатива на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио в сградата на Еврокомисията в София над 20 големи компании подписаха коледен пакт за качество и безопасност на стоките, който ще гарантира защита на потребителите в дните на голямото пазаруване по празниците. Сред тях са веригите "Билла", "Хит", "Технополис", "Елемаг", "Хиполенд", бензиностанциите "Шел", "Еко", "Ромпетрол", асоциациите на туристическите агенции и на туроператорите.

Пакта парафираха още Комисията за защита на потребителите, която започва масирани хайки в София и страната, както и Институтът за стандартизация и Българската стопанска камара. Гаранти на договора станаха националният омбудсман Гиньо Ганев и председателят на Сдружението на общините Дора Янкова.

Плакати "Коледата безопасна. Внимавай какво купуваш" ще сложат първи на входа си бензиностанциите "Шел", "Еко", "Ромпетрол". Същото ще направят и големите вериги за храна и техника.

В условията на финансова криза много семейства може да изберат по-евтините подаръци за Коледа. Правейки компромис с качеството обаче, те правят компромис със здравето. И ние не бива да допуснем това, посочи при подписването на пакта главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Един от акцентите на "Коледата безопасна" е и да насърчим добрите компании. Не бива те да губят пари за сметка на фирмите, които предлагат некачествени стоки, заяви бТВ водещата Ирина Алексиева. Програмният директор на Дарик радио Константин Вълков обяви, че националната медия ще даде гласност и ще насърчи всички производители на стоки, които се включат в кампанията.

Приех с голяма радост да съм патрон на "Коледата безопасна" за втора година. Щастлива съм, че в България вече се пише и говори много за проблемите на потребителите, каза еврокомисарят Кунева. Тя заяви, че ще се работи в тясно сътрудничество и с митническите власти, за да се намали максимално вносът на опасни стоки. В момента у нас влизат най-много опасни продукти от Китай. 15% от тях обаче са с неизвестен произход, каза още Кунева.

Коледният пакт е отворен. Надявам се в близките дни десетки други фирми да се присъединят и инициативата да не остане само на хартия, каза в заключение Бозукова.

Източник: вестник "Стандарт"