Цените на недвижимите имоти в САЩ могат да продължат да се понижават и да достигнат нива от преди началото на имотния „балон", според Мартин Фелдщайн, професор в Харвард, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Цените на имотите могат да загубят нови 10-15% от стойността си и да достигнат посочените нива, преди да започнат да се възстановяват.

Фелдщайн, който бе съветник на президента Роналд Рейгън, обяви по-рано през месеца, че най-голямата световна икономика е влязла в рецесия преди година. Според него опасността е, че ситуацията е по-лоша от рецесия.

Цените на имотите са се понижили с около 20% от пика им в средата на 2006 г., според данни на индекса S&P/Case-Shiller, следящ цените на недвижимите имоти в страната. Те се очаква да продължат да се понижават - на фона на ръста на лошите ипотечни кредити.

Текущите правителствени опити за справяне с кризата в сектора най-вероятно няма да могат да предотвратят тази тенденция на спад, коментира още професорът от Харвард.

Цикълът на понижение на цените трябва да бъде прекъснат с преструктуриране на ипотечните заеми, което да ги направи подобни на тези в останалите страни по света. Собствениците трябва да усещат риска от това да загубят част от дохода или активите си, различни от техните жилища.

В настоящия момент до голяма степен има силна мотивация за неизплащане на ипотечния кредит. Голямата разлика между това, което притежаваш и това, което дължиш по отношение на имотите, кара много хора да са склонни да се откажат. Това не се случва в другите страни по света, където банките ще си търсят разликата между двете суми.

Към момента близо 12 млн. собственици дължат повече по своите ипотеки от стойността на имотите им, като, при евентуален спад в цените с между 10 и 15%, други 8 млн. ще изпаднат в същата ситуация.

Банките в страната не желаят да се финансират една друга поради несигурността и неяснотата какво техните партньори имат в своите портфейли от активи. Именно тази несигурност подкопава финансовата система.