Глоба от 50 до 150 лв. за собственик или обитател, който наруши правилата за вътрешния ред и създаде безпокойство за останалите живущи в сградата, предвижда законопроектът за управление на етажната собственост, който депутатите обсъдиха на второ четене. Гласуването се очаква да бъде утре. Ако нарушителят е юридическо лице, предвидената санкция е от 200 до 500 лв.

Яни Янев от НДСВ предложи в законопроекта да се запише, че глоба ще се налага, ако живущият в сградата създаде безпокойство за останалите обитатели, по-голямо от обикновеното.

Предвижда се собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задълженията си по закона, да се наказва с глоба от 20 до 100 лв. Ако нарушителят е юридическо лице, имуществената санкция ще бъде от 150 до 350 лв.

Предлага се в новоизградаждащи се сгради, в които самостоятелните обекти са повече от десет, да се осигурява поне едно общо помещение, което да се ползва за битови, спортни и обслужващи дейности.

Със законопроекта за етажната собственост се предлагат промени в Закона за устройство на територията. Предвижда се площите между сградите при комплексното застрояване да се устройват, освен като паркове и градини, и като открити или закрити паркинги и площадки за игра.

Издадените разрешения за строеж до 31 юли 2008 г. в квартали с комплексно застрояване да запазят своето действие за срока, за който са издадени, предвижда още законопроектът.

Независимият депутат Минчо Христов поиска издадените разрешения да бъдат анулирани. Според него с така предложения текст се узаконяват разрешенията за строеж в междублоковите пространства. Янаки Стоилов от левицата обясни, че текстът е съобразен с приетия от парламента в края на юли мораториум върху застрояването на междублоковите пространства.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев отбеляза, че фактически има забрана за извършване на строителни работи в междублоковите пространства. По думите му ще бъде много категорично, ако с този закон "се отрежат" всякакви издадени разрешения.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС