СЕП България приключи успешно техническите тестове със системите на БНБ и изгради онлайн връзка със системата за брутен сетълмент RINGS. С решение на УС на БНБ СЕП е добавен като системен оператор и ще извършва заявка за нетен сетълмент на междубанкови електронни разплащания 2 пъти дневно, съгласно утвърден от БНБ график.

С това компанията приключи своят етап на техническа разработка на системите си и преминава в следващия планиран етап от своето развитие - пилотна фаза на интеграция и обслужване на плащанията на банките участнички в СЕП България.

СЕП България създаде защитена електронна среда за публични електронни услуги и технологична инфраструктура. Използването на електронните услуги на компанията е с гарантирано високо ниво на сигурност, основаващо се на използване на личен електронен подпис. Обменът на цялата информация е изцяло в криптиран вид и защитена с електронен подпис.

СЕП България предлага защитения канал и инфраструктурата, които са проводник на информацията за плащания и сметки. Банковият сектор ще запази ключовата си роля на доставчик на финансови услуги при осъществяването на разплащания чрез мобилни телефони и включва мобилните оператори като доставчици на телекомуникационните услуги от ново поколение.

СЕП България е лицензиран от БНБ системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент "мобилно разплащане" (съгласно Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи).

СЕП България бе лицензиран от БНБ през ноември 2007 г. като оператор на платежна система с ЕПИ „Мобилно плащане". През 2008 г. компанията е лицензирана от КРС като доставчик на удостоверителни услуги.

От есента на 2008 г. СЕП разполага с модерен Дейта център, който е технологичното „сърце" на компанията, изграден съобразно най-добрите европейски практики.

Основни партньори в СЕП са Сирма груп АД и Адванс Екуити Холдинг - първият български фонд за дялово инвестиране.