Бившият председател на Съвета на директорите на американската фондова борса Nasdaq и влиятелен финансист Бърнард Мадоф беше арестуван по обвинение за създаване на финансова пирамида за 50 млрд. долара. Ако обвиненията се потвърдят, това ще бъде най-голямата финансова измама, разкривана някога.

Мадоф беше обвинен, че парите, които е получавал от новите инвеститори в хеджфонда си, е изплащал дивидентите на останалите. Адвокатът му обяви, че обвиненията са безпочвени и той ще се бори срещу тях. 70-годишният Бърнард Мадоф беше освободен под гаранция от 10 млн. долара.

Фирмата му е основана през 1960 г. Тя има 25 крупни клиенти и разполага с повече от 17 млрд. долара оборотни средства. Прокурорът твърди, че в сряда обвиняемият е казал поне на трима свои служители, че всичко е измама и компанията е неплатежоспособна от години, като е загубила поне 50 млрд. долара.

Мадоф продължил с думите, че е свършено с него, че той няма вече абсолютно нищо и всичко е една голяма лъжа. Той планирал да се предаде на властите, но не и преди да използва последните си 200-300 млн. долара, за да се разплати с някои от клиентите си.

Ако бъде признат за виновен, Бърнард Мадоф може да получи до 20 години затвор и до 5 млн. долара глоба.

Източник: Нова телевизия