В резултат на финансовата криза 50-те най-големи богаташи в арабския свят са олекнали тази година с 25 млрд. долара. Само саудитският принц ал Уалид бин Талал, племенник на саудитския крал, е загубил 4 млрд. долара, предава АФП.

Според деловото он лайн списание Арабиан Бизнес богатството на ал Уалид се е стопило до 17.08 млрд. долара. Принцът обаче си запазва първото място в класацията на милиардерите в региона.

Втори е кувейтският бизнесмен Насър ал Хорафи с състояние от 9.6 млрд. долара (-2 млрд. долара в сравнение с м.г.).

Припомняме, че принц ал Уалид бин Талал според класацията на сп. "Форбс" заема 13-то място по богатство в света и първи сред монарсите от Близкия и Средния изток. Ал Уалид е известен като арабския Уорън Бъфет, като той е един от най-големите инвеститори на планетата.

Империята на Ал Уалид се гради около компанията му "Кингдъм холдинг къмпани", а самият той има разнообразни икономически интереси, между които в "Евро Дисни", хотелиерството, финансите и икономиката на Саудитска Арабия.

Насър ал Хорафи стои начело на една от най-крупните строително-инженерингови компании в Кувейт и района "Мохамед Абдул ал-Мухсин ал-Хорафи и синове". Неговата компания участваше в първия етап на проекта развитие и разширение на летище "София" в края на 90-те години.

Източник: БГНЕС