Рязко обезценяване на жилищата може да се наблюдава в Москва и като цяло в Русия в най-скоро време, се казва в преглед на Центъра за макроикономически изследвания на Сбербанк на тема „Цените на недвижимите имоти в Русия и по света - динамика и перспективи," цитиран от Ведомости.

Според специалистите в центъра основните фактори, които влияят на цените, са забавянето на ръста при доходите на населението, отливът на капитал и затягане на кредитирането. Те разглеждат два сценария.

Първият сценарий - базов, предполага ръст на БВП от 2.5 - 3.5%, инфлация от 11% и курс на долара от 30 рубли. В този случай общият спад на цените в Москва ще е от 34.3% в рубли и 46.6% във валута на първичния пазар. На вторичния пазар спадът ще е от съответно 23.1% и 37.4%.

Вторият сценарий - стресов, предполага стагнация на БВП, а дори и спад до 2.5%, инфлацията да е „малко по-голяма," а девалвацията на рублата спрямо долара „значително по-дълбока." В този случай на първичния пазар цените в рубли ще паднат с 38.1%, в долари с 59.6%, а на вторичния с 25.1% и 50.6%, респективно.

Обезценяване на имотите ще се наблюдава и в други региони на страната, но там то ще бъде по-умерено, защото, според авторите на анализа, там не се наблюдава подобен „балон". Според базовия сценарий понижението на цените на първичния пазар ще е от 7.5% в рубли и 24.8% в долари, а на вторичния със 7.6% и 24.9 на сто. Според стресовия спадът на първичния ще е от 11.8 и 41.8 на сто за цени в рубли и долари, както 9.7 и 40.4% на вторичния.

Вицепрезидентът на Гилдията на инвеститорите в Русия Константин Апрелев е съгласен, като цяло, с прогнозата на макроикономистите от Сбербанк - цените на недвижимостите ще се понижат през следващата година двойно.

Все пак той счита, че корекцията в регионите няма да е по-умерена, а напротив още по-дълбока от тази в Москва. „След август 1998 г. имотите на недвижимите имоти, предлагани на вторичния пазар в Москва, се понижиха с 32%, а в регионите, например в Перм - с 59%."

Депутатът от Думата Александр Коган очаква по-малка корекция в регионите. „Маржът на регионалните предприемачи рядко надвишава 20-30% - например в централните окръзи при себестойност от 25 хил. - 28 хил. рубли на квадратен метър и продажни цени от 30 хил. - 35 хил. рубли. Ако цените паднат под 25%, то те ще работят на загуба," обяснява той.