Пазарът на недвижими имоти у нас отразява до голяма степен изменението на тенденциите в световен мащаб, продиктувани от кризата, обхванала световните финансови и ипотечни пазари.

Най-съществената промяна е в параметрите на търсенето и предлагането. Търсенето се ограничава все по-чувствително от ограничено кредитиране, както и отлагане на големи покупки в условията на финансова несигурност. Това до голяма степен прави купувачите по-претенциозни при покупката на имоти, като променя качествено търсенето.

В новите условия желаещите да продават своите имоти трябва да са много по-гъвкави, отколкото бяха само допреди няколко години. Определено можем да говорим за промяна от „пазар на продавачите" към такъв на „купувачите".

Ето и няколко съвета към продавачите в настоящите променящи се условия. Изборът на цена и агент за недвижими имоти е една от най-важните стъпки. Продавачите често правят това по цената, която се споменава от агента по недвижими имоти за потенциална такава за сключване на сделка.

Повече пари от продажбата на жилището често се обвързва от собствениците с повече свобода, възможност за закупуване на по-голямо жилище, помощ за образованието на децата и т. н.

Трябва да имате предвид, че съществуват агенти, които, за да им бъде възложена продажбата, често биха обещали цена, която им е ясно, че няма как да бъде достигната. Още от самото начало те подхождат с идеята, че с течение на времето ще съумеят да ви убедят да намалите цената, тъй като пазарната обстановка "ще се промени".

За съжаление, не особено добре информираните продавачи често подхождат емоционално и избират брокера, предложил им най-добрата цена. Често (разбира се, не задължително) приемането на твърде висока цена за продажба е една от най-големите грешки на продавачите.

Истината е, че няма значение колко си мислите, че струва вашия имот, нито това колко ще ви обещае вашия агент за недвижими имоти. Мнението, което определя цената, е това на купувача, особено когато той е в по-силна позиция в моменти на криза - като настоящата.

Известна представа за това колко струва вашия имот можете да придобиете, като сравните офертите на подобни имоти в квартала, предложени в интернет или в други специализирани издания.

Разбира се, също така трябва да имате предвид, че обявената цена за продажба там не означава, че на тази цена се сключват сделките.

Осредняване на оценката на няколко имотни брокера е друг метод за добиване на известна представа за стойността на имота ви. Доста е възможно тя да се доближава в по-голяма степен до най-ниската оценка, направена от специалистите.

Можете да разпитате съседи или да сравните с цената на сделка на друг имот с подобни на вашия параметри, осъществени в квартала, което също да ви даде известна представа.

Световната практиката сочи, че първите няколко седмици, в които имотът е обявен за продажба, са критични за осъществяване на сделка или поне за проява на сериозен интерес, който да ви подскаже, че сте уцелили правилната цена.

Поставянето на твърде висока цена може да инициира нулев интерес сред купувачите и те дори да не се заинтересуват да се обадят. Намаляване на цената впоследствие също не прави добро впечатление сред търсещите имот.

Имотите се продават на цената, която купувачите са склонни да платят. Занижаване на стойността значително под тази на конкурентни имоти също не е препоръчително, защото създава съмнения в потенциалните купувачи за нередности. В противен случай конкурентни оферти биха могли да върнат цената на пазарни нива.