Десетилетия наред мишката владееше компютърните технологии. Но тя скоро може да остане в историята, след като софтуерни и хардуерни компании търсят нови начини да подобрят качеството и да привличат потребителите.

Според много експерти на мишката й остава по-малко от десетина години живот преди новите варианти да я елиминират напълно. Ето някои от нейните предполагаеми убийци:

Touch-screen

2008 г. със сигурност ще бъде запомнена като годината на touch-screen технологиите.

HP и, естествено Apple, пуснаха първите модели touch-screen компютри, а Microsoft дори пробваха една идея повече с прототипа Surface (най-общо - компютър масичка).

Движения на тялото

Който успее да даде на обикновения потребител възможността да управлява компютъра с движения, ще покори пазара. Това много ясно си личи и в киното - като се започне от фантастичния „Специален доклад", през новите сезони на „От местопрестъплението" до последния Бонд.

Първите опити са вече на лице с Wii на Nintendo, която успя да възвърне част от загубения пазар. Но на фона на въображението на потребителя все още не стига. Компанията Oblong работи върху ръкавици, подобни на тези на Том Круз в „Специален доклад", но ще мине още време, преди да се възползваш.

Телепатично (емоционално) управление

В началото на годината Бил Гейтс каза: „Хората искат по-лесен начин да управляват информацията". Човешката мисъл със сигурност е най-добрият вариант, въпреки че все още е далеч в бъдещето.

Вече има няколко проекта в тази сфера, като един от най-напредналите е Emotiv Epoc. Това са слушалки, които позволяват на потребителя да играе без помощта на джойстик, като управлява играта само с гримаса или трепване. Очаква се да се появи на пазара в началото на 2009 г., като още няколко компании работят по подобен продукт.

Източник: www.men.bg