Финансовата криза оказва влияние върху всички финансови компании у нас. Банки и застрахователи са подложени на нея, макар че последните донякъде са по-слабо засегнати, поради това че търсенето на сигурност се засилва в моменти на трудност, коментира в специално интервю за Profit.TV Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс.

Бул Инс е една от големите компании на пазара, като това е едно статукво от години. Тя е най-големия автомобилен застраховател у нас. Преди две седмици компанията получи рейтинг „ВВВ". Досега тя не е минавала през такава процедура и това е било едно предизвикателство да се мине през целия този процес и да се види как независими оценители я оценяват, коментира Проданов. Краткосрочния рейтинг на Бул Инс е „АА", което е едно много добро постижение.

Компанията залага на две неща до момента - високата стабилност и сигурност, като тази й стратегия осигурява добрите перспективи. В този момент се очаква едно добро представяне на финансовите й резултати през тази година и много по-добро през следващата.

Второто нещо на което компанията разчита са иновациите. Тя е компания иноватор и непрекъснато внася нови решения, които да отговарят на завишените критерии на потребителите, както и на растящата конкуренция. Доста инвестиции са направени в сферата на информационните технологии и плодовете от тях се очаква да започнат да се усещат през следващата година.

Третото нещо на което се разчита е лоялното отношение към клиентите й. Това е един от най-верните индикатори за правилни решения в стратегическо отношение, според Проданов.

Въпреки, че компанията е лидер в автомобилното застраховане, тя предприема политика на диверсифициране на застрахователния си портфейл. Компанията покрива почти целия сектор от застрахователни продукти. Догодина активно ще се търси и в експанзия на другите сегменти освен застраховането.

През следващата година Бул Инс ще стои много по-добре, като надеждите са за по-добър от средния за сектора ръст. Компанията е добре позиционирана, като автомобилното застраховане дава 70% от доходите на сектора.

Относно финансовата криза тя не бе неочаквана, тъй като първите признаци стартираха още в средата на миналата година. От тогава тази криза се пренесе по целия свят. Тя се различава значително от локалните кризи, коментира Проданов.

Както 2008 година пазарът бе различен, така и следващата година ще бъде различна, може би първата част-с по-слаби резултати, но това ще се компенсира през лятото и по-нататък. „Надявам се, че мерките, които предприема правителството, както и централните банки по света, ще дадат резултати и следващата година няма да свърши толкова негативно, колкото са очакванията".

В момента пазарът е доста раздробен. Очаква се да има сливания и поглъщания, което да даде нова картина на застрахователния пазар. Доколко обаче ще станем свидетели на подобни процеси, ще зависи от дълбочината и продължителността на кризата.

Бул Инс влиза в много добро финансово състояние в кризата. Очакванията са смесени за следващата година за едно по-трудно начало и постепенно влизане в нормалните релси за последните три четири години. Вероятно резултатите ще зависят до голяма степен от антикризисните мерки, които ще се предлагат на местно и глобално ниво.

Въпросът за фалитите засяга не толкова финансовата криза, а по-скоро това как застрахователите вземат решение по отношение на някои конкретни застраховки. Едната опасност е доколко застрахователните компании са изложили на риск своите инвестиционни портфейли. Това, което повече буди притеснение, е гражданската отговорност, която е хитът на вниманието на гражданското общество. Първо-защото е задължителна, и второ-поради специфичния режим на нейното регулиране.

Основните рискови елементи са, че от 2007 г. покритието на тази застраховка е далеч над това от преди този период, като покрива и събития в Европа. Многократно се повишава вероятността от това да се сбъднат негативни сценарии. Много малки застрахователи смело предлагат тази застраховка на много ниски цени, което повишава риска за тях.

Гражданската отговорност е вече далеч от характеристиките, с които нашето общество е свикнало в близкото минало - близостта й с данъчно облагане. В момента срещу нея компаниите предлагат определена услуга, която струва доста пари. Към момента цената на тази застраховка е малко подценена. След две три години тя постепенно ще се повишава. Няма как срещу примерно 50 евро, тя да покрива цяла Европа.

Интервюто със Стоян Проданов, изп. директор на Бул Инс, може да видите тук.