През последните 10 години българската икономика е в прекрасно състояние, а ние не намираме сили в себе си да се зарадваме. Това каза днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който участва в младежкия икономически форум за световната криза и отражението й върху България.

Кризата не е края на света, тя е пазарно лекарство, унищожава загнилото и нездравото и дава шанс на здравото, посочи икономическият министър. Надявам се, че всички ще преживеем тази криза и дано тя да е по-кратка, добави той.

Нито една прогноза - на Световната банка, Евростат, МВФ, не поставя България под границата на икономическия растеж и при всички прогнози се очертава ръст, макар и забавен, подчерта Димитров.

Министърът на икономиката и енергетиката представи пред студенти данните за БВП на страната за третото тримесечие и за деветмесечието на 2008 г., които вчера станаха ясни и посочи, че България стои добре, в сравнение с много други европейски страни по време на икономическа криза.

По повод възможността за завръщане на българи, работещи в чужбина, обратно в страната, Димитров каза, че това се случва заради неплащането на осигуровки от страна на работодателите на нашите сънародници зад граница. Така те не получават обезщетения при безработица и ще се върнат в родината, за да ползват социални привилегии в България, смята министърът.

Според Димитров кризата показва, че сива икономика съществува не само в България, но и в Европа. Безработицата обаче няма да се превърне отново в драма за страната, категоричен е министър Димитров. Той посочи, че докато през 2000 г. безработицата е била 18 на сто, то сега тя е 5.9% и само до преди два месеца е имало глад за кадри.

Димитров каза още, че квалифицирани служители продължават да недостигат и тази тенденция ще се запази. Министърът заяви, че ръстът на доходите е изпреварващ инфлацията и че средната работна заплата в страната вече е 538 евро.

Най-тежкият параметър за нас, който ни държи извън Еврозоната, е инфлацията, но няма развиваща се икономика без инфлация, каза още Димитров. Петър Димитров заяви, че България е много добро място за бизнес и че страната има добри позиции, включително и според авторитетни икономически класации, но че самото общество и медиите отказват да повярват в това.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС