Преките инвестиции в търговски площи в Европа за тази година се очакват да възлязат в диапазона 105-110 млрд. евро, според последните прогнози на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

В случай, че прогнозите се сбъднат, това би било понижение на инвестиционната активност от 55% спрямо изминалата година. Част от понижението на инвестициите обаче се дължи и на валутни разлики и по-конкретно-поскъпването на еврото спрямо долара.

Инвестиционната активност регистрира известно забавяне през първата половина на годината, което силно се е ускорило през втората й част,и особено след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември.

През четвъртото тримесечие, което обикновено е най-силното през годината за инвестициите в търговски площи, се очакват преките инвестиции да възлязат на 16 млрд. евро, което е понижение с 30% спрямо предходното тримесечие.

Специалистите от консултантската агенция коментират, че обемите инвестиции не са изненада за никой на фона на случващото се на световните финансови и имотни пазари, както и забавянето на ръста на световната икономика и липсата на достъп до финансови ресурси.

Очакванията са, че инвестиционните обеми ще се запазят на ниски нива в началото на следващата година, като втората половина се очаква да е по-добра от първата.

Значителните промени на глобалните парични пазари са променили фундаментално посоката на инвестициите в недвижими имоти. През настоящата година, която е вече към своя край, се наблюдава спад на инвестиционната активност към всички типове активи.

Най-сериозно е било понижението на инвестиционните обеми във Великобритания, Германия и Франция, или водещите европейски икономики, където потоците са намалели с около 60%, до 60 млрд. евро.

Първоначално стартиралата слабост на активността в западноевропейските страни се прехвърля постепенно и в Централна и Източна Европа поради оттеглянето на големите европейски инвеститори.

Тази тенденция е с относително забавяне във времето, което доведе до това инвестициите в търговски площи в ЦИЕ, да са с положителен ръст в рамките на 4-8% през тази година в сравнение с миналата.