Влиянието на кредитната и последвалата финансова криза промени положението на пазара на недвижими имоти в България, каза изпълнителният директор на инвестиционната компания Greenlife - инж. Николай Пехливанов на пресконференция на тема "Как кризата се отразява на строителните предприемачи в България? Каква е себестойността на строителството и колко могат да паднат цените на имотите?" .

Най-големите играчи на имотния пазар постепенно отпаднаха поради голямото свиване, намаляването на площта на строителните проекти и сериозната липса на капитал, каза още инж. Пехливанов.

Себестойността на жилищното строителство, без да бъде включена цената на земята, се понижи с около 20%, коментира Пехливанов.

Поради настъпилите промени на имотния пазар, в следващите няколко години ще оцелеят само строителни компании, които се ориентират към по-малки по мащаби проекти, казва още инж. Пехливанов.

Цените на земята, която е един от основните фактори, определящи крайната цена на дадено жилища, офис или някакъв друг обект, беше нереално висока през последните години. Една от причините за това бяха многото спекуланти, които действаха на пазара и закупуваха земя само с цел продажбата и на по-висока цена.

В момента повечето сделки се сключват на цени с около 50% по-ниски в сравнение със същия период преди една година.

За сега не се очаква голяма активност сред инвестициите във ваканционни обекти, защото те са по-рискови. Най-популярните дестинации за такива обекти ще остана същите, като най-малко застрашени за тези по Черноморието, тъй като повечето се продават предимно на руснаци.

Поне на този етап, закупуването на жилища на зелено няма никакво бъдеще, тъй като готовите жилища станаха много популярни. Повечето клиенти, имащи желание да закупят жилище, са готови да платят само за готово, показват данни от проучвания на агенции за имоти в страната.

Ако кризата се задълбочи, се очаква много слаба активност на пазара поне през следващите 2- 3 години, каза още Пехливанов.