През 2008 г. Комисията за финансов надзор (КФН) не е издавала нови лицензи за извършване на застрахователна дейност. Общият брой на лицензираните застрахователи със седалище в Република България се запазва на 37. От тях 20 са общозастрахователни дружества, 15 животозастрахователни дружества и 2 взаимозастрахователни кооперации. През годината беше издаден лиценз за нов вид застраховка на ЗК „ДСК Гаранция" АД - за застраховка „Разни финансови загуби".

КФН издаде лиценз за извършване на презастрахователна дейност на „Джи Пи Презастраховане" ЕАД, с което на българския пазар стъпи първият професионален презастраховател.

В областта на доброволното здравно осигуряване през 2008 г. се забелязва увеличение на броя на заявителите за издаване на лицензия за извършване на дейност спрямо предходните години. КФН издаде 5 нови лицензии - на "Общинска здравноосигурителна каса" АД, "Здравноосигурителна каса Прайм Хелт" АД, "Здравноосигурителен фонд Европа" АД, „Здравноосигурителен фонд Вайс Медика" АД и „Здравноосигурителен фонд ДаллБогг: Живот и здраве" ЕАД. Така общият брой на здравноосигурителните дружества достигна 20.

През периода са проверени документите и са издадени решения от заместник-председателя, ръководещ управление „Застрахователен надзор", за вписването в регистъра на КФН на 43 нови застрахователни брокера. За същия период е отнета регистрацията на 8 застрахователни брокера.

Така общият брой на регистрираните застрахователни брокери достигна 269. За сравнение, през 2007 г. дейност по застрахователно посредничество са извършвали 234 застрахователни брокера, като в регистъра са били вписани 52 застрахователни брокера, а на 21 е била отнета регистрацията.

Застрахователите от държави членки, които нотифицираха КФН през 2008 г. за намерението си да извършват дейност по застраховане на територията на Република България при условията на свободата на предоставяне на услуги, са 72, с което техният общ брой достигна 236. Получените нотификации от застрахователните посредници са 504, с което общият им брой нарасна до 921.

Към 15 декември 4 застрахователя от държави членки са нотифицирали КФН за намерението си да извършват дейност по застраховане на територията на Република България чрез създаване на клон при условията на правото на установяване, с което техният брой достигна 8. Това са: „Кю Би И Интернешънъл Иншурънс (Юръп) Лимитид - клон София", ЗАД „Ай Ен Джи" - клон София, „Кардиф - Животозастраховане, клон България", „Кардиф - Общо застраховане, клон България", „Ей Ай Джи Юръп С.А.", Франция; „Кофас Аустриа Кредитферзихерунг АГ", Австрия; „Аксериа Иард" АД, Франция и „Аксериа Превоаянс" АД, Франция.

Получени бяха нотификации във връзка с правото на свободно предоставяне на услуги на територията на други държави членки от 4 български застрахователя, с което техният брой достигна 7 („ЗД Евро инс" АД - за всички държави членки; „ДЗИ - Общо застраховане" АД - за Румъния; ЗАД „ДЗИ" - за Румъния; „Ей Ай Джи ЗД" ЕАД - за Румъния и Гърция; ЗАД „Армеец" - за Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Дания, Великобритания, Гърция, Португалия, Испания, Австрия, Финландия, Швеция, Кипър, Полша, Унгария, Чехия, Румъния; „Интерамерикан България" ЗЕАД - за Белгия, Холандия и Гърция, и ЗАД „Булстрад" - за Румъния и Гърция).

Не бяха получени нотификации от български застрахователни брокери във връзка с правото на свободно предоставяне на услуги по застрахователно посредничество на територията на други държави членки и съответно общият им брой се запазва 4 („Ай Пи Ес Сървисиз" ООД - за Великобритания; „Маринс Интернешънъл" ЕООД - за всички държави членки на Европейския съюз; „Инстрейд" ЕООД - за Франция, Гърция, Литва, Австрия и Румъния; и „Капман Брокер" ООД - за Великобритания, Испания, Малта, Холандия, Германия, Австрия, Гърция, Белгия, Чехия и Ирландия).

Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите със седалище в Република България, се очаква да достигне 1.841 млрд. лв. за 2008 г., от които 1.547 млрд. лв. по общо застраховане (22% ръст на годишна база) и 294 млн. лв. по животозастраховане (25% ръст на годишна база).

Очаква се запазване на преобладаващия дял (на база брутен премиен приход) на общото застраховане спрямо животозастраховането (84% и 16%).

Възникналите обезщетения от застрахователите, извършващи дейност по общо застраховане, се очаква да нараснат с 44% към края на 2008 г. и да достигнат 804 млн. лв.

Изплатените суми и обезщетения от животозастрахователите се очаква да достигнат размер от 108 млн. лв., реализирайки ръст от 38% на годишна база. Премийният приход в доброволното здравно осигуряване се очаква да нарасне с 18% на годишна база и да достигне 30 млн. лв.

По доброволно здравно осигуряване към края на 2008 г. се очаква възникналите претенции да достигнат 20 млн. лв., с което ще се отчете нарастване от 22% на годишна база.