Централната банка на Япония намали основната си лихва до 0.1% и обяви, че ще закупи корпоративни дългове, в условията на намаляващото финансиране за бизнеса, информира Bloomberg.

Управителят на банката Масааки Ширакава и неговите колеги намалиха лихвата от 0.3%. Банката също така обяви, че временно ще закупи търговски ценни книжа, а решението й да увеличи месечните покупки на правителствени облигации предизвика ръст на фондовия пазар.

Това е второто намаление на лихвата в последните два месеца и идва след като тази седмица Федералният резерв на САЩ също намали основната си лихва почти до нула, което предизвика скок на йената до 13-годишен максимум спрямо долара.

Решението на Централната банка на Япония да закупи корпоративни дългови ценни книжа е насочено към намаляването на цената на заемите за японските компании, които изпитват трудности с набавянето на средства в условията на световната кредитна криза.

Доларът се обменяше срещу 89.17 йени към 14:56 часа в Токио, в сравнение с 89.28 йени преди обявяването на решението на банката. Цените на държавните облигации нараснаха, понижавайки доходността на 10-годишните облигации с 3.5 базисни пункта, до 1.225%. Индексът Nikkei 225 се понижи с 0.9% увеличавайки спада си от началото на годината, до 44% тази година.

Правителството на Япония реши миналата седмица да закупи търговски ценни книжа, а днес бе обявено, че ще бъдат закупени акции, притежавани от банки, на стойност до 20 трлн. йени (223 млрд. долара), за да бъде подпомогнато увеличението на капитала им.

Централната банка също така съобщи, че ще увеличи месечните покупки на държавни ценни книжа от банките, което е основният й инструмент за наливане на средства на пазара, от 1.2 трлн. йени до 1.4 трлн. йени (15.6 млрд. долара). Това е първото увеличение от октомври 2002 г.

Намалението на лихвата от страна на ФЕД през тази седмица свали нивото на основния лихвен процент в САЩ под това на основната лихва в Япония за първи път от 1993 г., като това превърна йената във валута с по-висока доходност. Японската валута се е оскъпила с 25% тази година, намалявайки печалбите на износителите, които вече предприемат съкращения на работни места, производство и разходи поради спада на световното търсене.