Хиляди българи и румънци ще получат допълнително работни визи за Великобритания, въпреки растящата безработица на Острова. Представители на Хоум офис съобщиха, че Англия се нуждае от допълнителни селскостопански работници.

Макар че правителството реши да запази ограниченията за пазара на труда за квалифицирани румънци и българи, броят на сезонните работници ще се увеличава. В съответствие с Програмата за сезонни селскостопански работници следващата година броят на този тип визи ще се увеличи от 16 500 на 21 250. Тези работници ще получават временно шестмесечно разрешение за работи във ферми и на полето. Решението е на вътрешното министерство на Великобритания и е съгласувано с Комисията по миграцията, базирайки се на прогнозните данни за работната сила през следващата година.

Сър Ендрю Грийн, председател на организацията "Мигрейшън Уотч" коментира: "Жалко че за британските безработни няма достатъчно допълнителни стимули, за да се заемат те с тази работа. За семейство с две деца няма никакво значение дали единият родител ще разчита на помощите за безработни или ще бере ягоди - разликата е само 20 паунда на седмица. Тези пари не стигат дори да си платиш автобусните билети до работата".

Броят на безработните във Великобритания достигна 1-86 млн., като се очаква следващата година още толкова да останат на улицата. Комисията по миграцията препоръча на правителството да запази ограниченията за българи и румънци да работят свободно във Великобритания, макар че ЕС препоръча те да отпаднат напълно до 2014 г.

В момента във Великобритания работят 67 000 румънци и българи, но тъй като двете държави имат общо население от 30 млн., страните са най-бедните в Европа, с най-нисък жизнен стандарт и най-ниски заплати, остава заплахата от неконтролируем наплив на икономически имигранти. Поради това ограниченията за двете нации на пазара на труда трябва да останат да действат.

Източник: БГНЕС