Снощи белгийският премиер Ил Льотерм предложи оставката на правителството си, след като Белгия се разтърси от скандал, който може да струва поста на министър-председателя Ив Льотерм. Той е обвинен, че е оказал натиск върху магистрати за съдебно решение в полза на правителството. Става дума за продажбата на белгийската банка Fortis на френската PNB Paribas, сделка, която получи благословията на кабинета "Льотерм". Продажбата беше спряна от съда, след жалба от дребните акционери на Fortis, които твърдят, че не са били питани от никого дали са съгласни банката да стане френска собственост.

Всичко започна с едно писмо, което мнозина сравняват с бомба със закъснител. Председателят на Върховния съд на Белгия се оплаква на парламента, че правителството оказало натиск делото за продажбата на Fortis да бъде гледано от друг съдебен състав. Целта, твърди върховният съдия, била решението да е в полза на правителството, т.е. да не бъде спирана сделката с френската PNB Paribas. Скандалното писмо беше прочетено в парламента от неговия председател и веднага заваляха исканията премиерът Льотерм да подаде оставка. Последваха дълги среднощния заседания на кабинета, самият премиер от началото на скандала не е правил публични изявления. Неговите министри са сдържани и засега не говорят за оставки.

Именно тук е козът на правителството, което контраатакува чрез прокуратурата, че има нарушения в процедурата по делото, спряло продажбата на Fortis. Всички сега чакат по-подробни обяснения от председателя на Върховния съд. Преобладава мнението обаче, че неговите оплаквания едва ли са случайни и че вероятно е имало политически натиск върху съда. През септември Fortis беше частично национализирана от Белгия, Люксембург и Холандия, след като обяви загуби за 16 милиарда евро. Последвалият по-късно опит да бъде продадена на PNB Paribas засега е неуспешен, а може да коства и поста на белгийския министър-председател, съобщава БНР.

Припомняме, че в Белгия изпадна в тежка правителствена криза след последните избори. Близо година Брюксел не можеше да сформира ново правителство, като напрежението между франкофони и фламандци заплашваше да доведе до разцепване на страната.