Изпълнителният директор на Apple Inc. Стив Джобс неочаквано реши да се оттегли от търговското изложение "Макуърлд" и с това хвърли в паника акционерите и Уолстрийт. От 1997 г. досега всяка година Стив Джобс е хедлайнер на събитието в Сан Франциско и неговата изява се използва за представяне на революционен нов продукт - съобщава в. "Уолстрийт Джърнъл" .

Тази година от главната квартира на компанията в Купертино, щат Калифорния, съобщиха, че ключовата реч на 6 януари ще бъде произнесена от шефа на маркетинга Филип Шилър. Още по-тревожното е, че в същото съобщение Стив Джобс обявява, че Apple повече няма да участва в изложението Макуърлд. Новината веднага се отрази на борсите и акциите на Apple паднаха с 6.6%. Те отново се стабилизираха и поскъпнаха с 74 цента в петък, достигайки цена от $89.90 за акция на Нюйорската фондова борса.

Инвеститорите са загрижени, че зад това решение стоят здравословни проблеми и е много вероятно състоянието на Стив Джобс отново да се е влошило. Както е известно, той страдаше от рак на панкреаса и веднъж успя да се пребори с болестта.

Говорителят на Apple Стив Даулинг съобщи лаконично, че компанията счита за безсмислено да инвестира в търговско изложение, в което повече няма да участва. По повод слуховете за здравословното състояние на главния изпълнителен директор Даулинг заяви: "Ако Стив или управителният борд решат, че главният изпълнителен директор не е в състояние да изпълнява пълноценно задълженията си, те ще ви информират за това".

Даулинт кометира, че зад решението за оттеглянето от изложението стоят само икономически аргументи и Apple счита Макуърлд вече не представлява приоритетен интерес, тъй като компанията намира вече други начини да достигне до потребителите си.

Чарли Уулф, анализатор на Apple от агенцията Needham & Co. съобщи, че е бил затрупан от въпроси от инвеститори, които се интересуват от бъдещето на компанията. Според Ууулф няма нищо тревожно за пазара от оттеглянето на Apple от Макуърлд. Според него това решение е свързано по-скоро от това, че през последните години Маукърлд превърна Apple в заложник на своите интереси и бе наложил на компанията своеобразно вето върху анонсирането на нови продукти, запазвайки си правото това да става по време на изложението. "Така Apple се оказа в капана на чужди интереси" - коментира Уулф.

В същото време през последните няколко години Apple промени стратегията си и разчита повече на организирането на свои собствени промоционални изложения. С оттеглянето от Макуърлд очевидно Apple ще разполага с повече свобода в това отношение.

И не на последно място стои въпросът за търговската логика: изчакването на момента за представянето на нов продукт след Коледните празници не е най-подходящата форма за търговска реклама, защото така се пропускат коледните промоции. За компания като Apple най-изгодно е да използват двете кулминации на търговски интерес, свързани с т.н. периоди на "отново на училище" и "начало на празниците".

Други анализатори смятат, че зад решението на Apple стоят съвсем практични причини и те са свързани с възможността от съдебна процедура срещу компанията, която досега е криела и продължава да крие информация за актуалното здравословно състояние на Стив Джобс. "Очаква ги наистина съдебен кошмар заради това поведение" - коментира Джийн Мунстър от Piper Jaffray.

Източник: БГНЕС