Индексът S&P 500 се понижи с около 40% за последните 12 месеца, а най-големите американски фирми освободиха от длъжност 190 000 души за последните шест седмици.

Нека видим как тези тежки времена се отразяват на измислените герои от филмите и книгите, пише сп. Forbes.

Повече от половината от 15-те богаташи в годишната класация на списанието са изпаднали от листата тази година. Докато през 2007 г. 15-ият с списъка имаше 1.3 млрд долара, то днес минималната сума е спаднала на 800 000 долара.

232-годишният Чичо Сам се изкачи на първа позиция тази година. Той измести Макдък Скрудж, който остана втори с 29.1 млрд долара. Г-н Скрудж имаше късмет, че златото държи продължава ада държи висока цена. Той успява да се запази сравнително незасегнат от финансовата криза и благодарение на консервативния си начин на спестяване и на абсолютно никакви участия в благотворителни кампании.

Ето как изглежда най-актуалното подреждане Forbes Fictional 15:

1. Чичо Сам

Нетно богатство: безкрайно

Неговата стратегия: инвестира в компании, които са на ръба на банкрута, брутален е към фалиращи застрахователи, банки с прекален левъридж и автомобилопроизводители от Детройт. Сред най-добрите му бизнес ходове е закупуване на U.S. Mint през 1792 г. Има интереси в сектора на космическите полети и отбраната. През 2003 г. направи няколко имотни сделки в Близкия Изток, които му донесоха главоболия.

2. Макдък Скрудж

Нетно богатство: 29.1 млрд долара

По-голямата част от парите си държи в монети, в мазето на имението си. Известен е като много стиснат - бил се е с мечка, заради 2 долара, говори се, че е пътувал назад във времето, за да използва купон с изтекъл срок.

3. Ричи Рич

Нетно богатство: 12.3 млрд долара

Състоянието на най-богатото дете в света се понижи от 16.1 на 12.3 милиарда долара за изминалата година. Ричи Рич направи няколко несполучливи инвестиции в интернет проекти. Въпреки това той си остава един от най-големите филантропи в света - известен е с това, че е наел самолети да хвърлят кутии скъп гъши пастет над кюрдски села, засичан е да дава бакшиш от 1 милион долара на сервитьорки.

4. Гордън Геко

Нетно богатство: 8.5 млрд долара

Забогатява като купува лошо управлявани компании и ги преструктурира. По-късно основава хедж фонда Gekko Partmers. Злите езици говорят, че в деня, в който Lehman Brothers фалираха е бил забелязан да празнува в ресторант в Манхатън.

5. Джаба Хът

Нетно богатство: 8.4 млрд долара

Контролира търговия с оръжия, минно-добивна дейност и търговията в космическия район на Кесел. Дебютант е в класацията на Forbes.

6. Ебенезер "Чичо" Скрудж

Нетно богатство: 8 млрд долара

Известният британски мизантроп заявява, че е изключително доволен от свиването на потреблението около Коледа тази година. В едно свое изказване той се възмущава "Коледа не означава нищо друго, освен че трябва да харчиш пари, че си остарял с още една година, но не и непременно забогатял!" Наскоро PETA го погнаха за нехуманно отношение към помощника си Боб Кратчит.

7. Тони Старк

Нетно богатство: 7.9 млрд долара

Робърт Дауни Джуниър в ролята на Тони Старк в The Iron Man

Известният милиардер и плейбой шокира света с признанието си "Аз съм Железният човек". То причини срив на акциите му на Уолстрийт. По-късно те възвърнаха голяма част от загубите. Старк продаде авторските права за биографията си на Холивудско студио, което закрепи финансите му за годината.

8. Търстън Хауъл III

Нетно богатство: 6.5 млрд долара

Обвитият в мистерия милиардер живее на далечен остров в Тихия океан, а достъп до него имат само шепа приближени лица. Известен е още под псевдонимите Професора и Скипър. Печели много от "зелени" технологии. Неговата фирма е единственият производител на радиоапарати от кокос и на автомобили от бамбук. Парите му са на сигурно място в офшорки.

9. Брус Уейн

Нетно богатство: 5.8 млрд долара

Годината бе много трудна за най-желания ерген в Готъм сити. Атаките на организацията на Черните ръкавици разруши складовете на Wayne Enterprises. Усилията му да диверсифицира в здравеопазването се провалиха, а новата линия сонарни мобилни телефонни бе иззета от магазините, след като стана ясно, че апаратите причиняват рак.

10. Ейдриън Озимандиас Вейд

Нетно богатство: 5.4 млрд долара

Индустриалецът известен още като „най-интелигентният човек на планетата" наследява огромно богатство на 17-годишна възраст. Създава престъпната организация Озмандиас, за да направи света по-добър. В момента вече е пенсионер, но прави луди пари от продажба на сувенири Озмандиас. Той е сред дебютантите в списъка.

11. Джед Клампет

Нетно богатство: 3.6 млрд долара

Изминалата година не бе много добра за него. Акциите на Clampett Oil се сринаха, заради почти 60-процентното поевтиняване на петрола. Банкерът на фамилията Милтън Дрисдейл пък инвестирал 1 милиард в пирамидата на Бърни Мадоф.

12. Артемис Фаул Втори

Нетно богатство: 1.6 млрд долар

Получава контрол над семейния бизнес на 10-годишна възраст. Известен е като най-интелигентното дете в Европа, а същи и като обигран престъпник, талантлив фалшификатор и брилянтен тактик.

13. Монгомъри Бърнс

Нетно богатство: 996 млн долара

Собственик и управител на атомната електроцентрала в Спрингфийлд. Използва обществени средства за да построи стадион за богаташи. Мрази да прекарва време навън, защото било „пълно с дебели деца."

14. Лара Крофт

Нетно богатство: 900 млн. долара

Обявена бе за мъртва, след като самолетът й изчезна над Конго, но през 2008 г. отново бе забелязана във Великобритания. Това стана след като Перу, Египет и Казахстан оттеглиха обвиненията си за кражба на антики, благодарение на лобирането на ООН. В замяна Крофт дари 200 млн. долара на приюти за бездомни деца в Африка и Южна Америка.

15. Г-н Монополи

Нетно богатство: 800 млн. долара

Спекулантът с недвижими имоти от Атлантик Сити загуби всичко в кредитната криза и отиде направо в затвора. Тогава, обаче се появи Фонд Коледа, той излезе от затвора и веднага започна да изкупува обратно имоти. В момента притежава луксозни къщи, хотели, ЖП гара и др.