Президентът на Венецуела Уго Чавес е наредил спиране на строежа на водещ търговски център в столицата на страната Каракас.

Той е обосновал решението си с факта, че новият търговски център противоречи на социалната визия на правителството за облика на града.

По план търговският център е трябвало да стартира дейността си през следващата година, но това най-вероятно няма да се случи.

Мястото, където е планирано са бъде построен, включвайки 273 магазина, е „неподходящо и ограничава духа на живеещите в района", според лидера на Венецуела.

Сградата ще бъде преструктурирана от правителството и предназначена за болница, училище или университет, съобщил Чавес.

Президентът на страната, който вече национализира най-голямата венецуелска телефонна компания, както и електроразпределителната, обяви, че няма да бъдат жертвани публичните интереси заради частни.

Уго Чавес неведнъж призоваваше поданиците на страната да загърбят своите материалистични желания, свързани със закупуването на дизайнерски дрехи, спортни автомобили, шотландско уиски и пластична хирургия.

Гражданите на страната трябва да се върнат към своите духовни ценности. Много от пазарните наблюдатели коментират, че времето на подобни изказвания не е случайно - в навечерието на коледните празници. Целта е да се ограничат покупките на вносни в страната стоки.

Икономиката на Венецуела процъфтяваше през последните години, на фона на значителни разполагаеми средства от продажбата на скъп петрол. Това инициира повишение на доходите на населението, както и отварянето на голям брой търговски центрове в страната.

Снимка: БГНЕС/ЕРА