По инициатива на Съвета за електронни медии (СЕМ) днес се проведе среща относно продажбата на Национално управление „Радио и телевизионни системи" (НУРТС) от БТК на австрийската компания ORS.

Бе обсъден въпросът как ORS, като купувач на НУРТС, ще гарантира задължителното разпространение и излъчване на националните програми на БНР и на БНТ, с което ще бъде защитен общественият интерес. Представителите на БТК и ORS дадоха на българските власти гаранции.

Те поемат ангажимент в рамките на съществуващите отношения относно задължителното излъчване на програмите на БНР и на БНТ, тъй като ORS, като купувач, наследява всички лицензии на БТК и сключените договори между телекомуникационната компания с други юридически лица, в това число и нейните договори с БНР и БНТ.

В началото на 2009 г. договорът между БТК и ORS ще бъде внесен за разглеждане в Надзорния съвет на БТК. Актуализирането на сключените договори между ORS и БНР, респективно БНТ, може да се осъществи едва след като КЗК одобри сделката, а КРС издаде необходимите разрешения.

Източник: БГНЕС