В Неохим АД все пак ще има уволнения. За това свидетелства и изпратеното преди коледните празници уведомително писмо до капиталовите институции у нас КФН и БФБ, както и оповестено чрез x3news.

В уведомлението се посочва, че по повод създадената неблагоприятна пазарна обстановка, свързана с настъпилата световна финансова криза, влошаване на стопанските условия в международен и национален мащаб и необходимостта от предприемане на мерки от икономически и и трудовоправен характер за запазване на добро и стабилно финансово състояние на дружеството ще се предприемат действия за оптимизиране на структурата и персоналния състав на дружеството.

Това ще стане при стриктното спазване на изискванията на чл. 130а от Кодекса на труда, който урежда отношенията между работодателя, синдикалните организации и представителите на работниците и служителите, както и уведомяването на Агенцията по заетостта, в случаите на масови съкращения.

Дружеството ще се придържа и към чл. 24 и чл. 25 от Закона за насърчаване на заетостта - първите два члена в глава V на закона „Процедура по информиране при масови уволнения", както и към чл. 21 и чл. 22 от Колективния трудов договор.

От компанията уточняват, че представителите на синдикалните организации са уведомени за предприемане на действия за провеждане на консултации.

Нека да припомним, че във връзка с финансовата криза екипът на Profit.bg провери на 17 декември дали от Неохим АД предвиждат съкращаване на работни места. „На този етап до мен няма стигнала подобна информация," заяви тогава директорът за връзка с инвеститорите на комбината Александър Ганев.

„А и да има подобно решение, първо ще го оповестим по надлежния начин, но засега подобна информация нямам," допълни още той.

В началото на месеца от комбината обявиха, че започва поетапно пускане на производствените мощности и навлизане в цикъл на нормален производствен процес.

В средата на ноември от компанията пуснаха съобщение, което гласеше, че „поради свитата търговия на торове на международните пазари и стагнацията на вътрешния пазар, Неохим АД предвижда пуск на мощностите си за по-късен етап, съобразен с международната и вътрешната конюнктура".

За една година акциите на компанията се обезцениха на БФБ с 46.5% - от 76.42 лв. на 40.9 лв.