Развихрилата се финансова криза, довела до рекордни загуби за финансовите институции, постепенно започва да се отразява и в друг аспект - върху кредитните карти, които до голяма степен доведоха до балонизиране на дълговете на американците.

Със загубата на десетки хиляди работни места в най-голямата световна икономика все повече хора започнаха да изпитват затруднения по изплащането на своите задължения по този род карти.

Кредиторите са отписали около 21 млрд. долара лоши кредити по кредитни карти само през първата половина на настоящата година. Очакванията на специалистите са тази сума да продължи да се повишава и да достигне 55 млрд. долара през следващата година.

Към момента лошите кредити възлизат на около 5.5% по отпуснатите такива, но очакванията са този процент да премине исторически най-високата му стойност от 7.9% през 2001 г.

Това почти със сигурност ще се случи, ако нивото на безработицата продължи да се повишава и все повече хора започнат да губят своите доходи.

Големите картоиздатели, като American Express, Bank of America и Citigroup, вече започнаха да завишават изискванията си по издаване на карти.

Друг голям играч на пазара - Capital One, агресивно започнаха политика на закриване на неактивни карти и намаляване на кредитните линии с 4.5% през второто тримесечие на годината.

Отказва се издаването на карти на искатели със значителни задължения, като в същото време и други картоиздатели прибягват към намаляване на кредитните лимити.