След месеци на опасения по отношение на задравето и загубата на тегло на Стив Джобс, той заяви, че страда от хранително неразположение и че планира да остане главен изпълнителен директор на Apple Inc. по време на лечението си, информира Bloomberg.

Теглото ми намаляваше през цялата 2008 г. Причината за това си оставаше мистерия, както за мен, така и за моите лекари, се казва в изявление на Джобс, който навършва 54 г. през февруари. „След по-подробни тестове моите лекари мислят, че са открили причината - хормонален дисбаланс който „краде" протеините, от които моето тяло има нужда, за да е здраво", казва Джобс.

Решението на Джобс да говори открито за здравето си идва след месеци на спекулации, че може би ще се наложи той да се откаже от поста и да го предаде на главния оперативен директор на Apple Тим Кук. Джобс, който претърпя успешна операция за рак на панкреаса през 2004 г., е считан от инвеститорите за основна фигура за бъдещето на Apple.

След като се завърна на кормилото на компанията през 1997 г., Джобс превърна Apple от губещ производител на компютри Macintosh в гигант в областта на потребителската електроника с продукти като iPod и iPhone.

Слуховете по отношение на здравето на Джобс се завъртяха отново през юни, след като той се появи видимо отслабнал на конференция на Apple. Слуховете продължиха, след като той продължаваше да се появяваше в същото състояние и на други събития на Apple през годината, а инвеститорите реагираха на това, като сваляха цената на акциите на компанията при всяка нова информация за влошеното здраве на Джобс.

Грешна информация, публикувана на подсайта на CNN iReport.com на 3 октомври, твърдеше, че Джобс е получил сърдечен пристъп, което обезцени акциите на Apple с около 5.4% и намали пазарната стойност на компанията с най-малко 4.8 млрд. долара. Акциите възстановиха част от загубите си, след като от Apple опровергаха информацията.

Миналия месец от Apple обявиха, че Джобс няма да изнесе традиционната реч на изложението Macworld в Сан Франциско през тази седмица, което сложи край на серията, продължила 11 години. Това поднови спекулациите по отношение на здравословното му състояние. Джобс използваше изложението Macworld, за да представя нови продукти, включително и iPhone през 2007 г.

От Apple обявиха на 16 декември, че Фил Шилер ще говори утре вместо Джобс. Компанията също така заяви, че това ще е последната година, в която тя участва в конференцията.