Богат руснак от Санкт Петербург предлага да бъде пуснато VIP-метро, което да обслужва заможните му съграждани, съобщава „Новые Известия". Аргументът е, че по този начин ще се облекчи автомобилния трафик в „Северната Венеция".

Разбира се, не става дума за построяването на нов метро-лъч, а само за добавянето на VIP-вагони към регулярните подземни влакове. Класата лукс да бъде оборудвана с комфортни ергономични седалки и бюфет, като богатите питерци да плащат по 100-150 евро за билет, призовава в интернет форум бизнесменът.

За тях ще бъде въпрос на престиж да правят това, което ще доведе до ограничено ползване на скъпите им лимузини, а с това и до облекчаване на трафика в Санкт Петербург. В добавка, със събраните от VIP-билети пари ще може да се осигури безплатното ползване на метрото от пенсионери и инвалиди.

От кметството на града обаче не са във възторг от идеята. „Дори да прикачим към влаковете VIP-вагони, няма как да осигурим VIP-ескалатори, посредством които VIP-пасажерите да слизат на перона", казва говорителят на кметството Юлия Шевел.

„Освен това метрополитенът в Санкт Петербург винаги е имал обществени и дори социални функции и на никого, който и да е той, няма да бъде позволено да промени това".

Източник: БГНЕС