Най-евтиният бензин в света се продава във Венецуела- един от големите износители на петрол. За последното десетилетие там цените на горивата са паднали до 3-4 цента за литър.

За сравнение безалкохолните напитки са значително по-скъпи- бутилка Coca-Cola е около 20 пъти по-скъпа от литър бензин, а чаша еспресо- около 30 пъти. Шофьорите често плащат по-високи сметки в кафенетата на бензиностанциите, отколкото на касите.

Президентът на страната Уго Чавес неведнъж е подчертавал, че бензинът в страната е прекалено евтин, но дори и той не посмява да предприеме стъпки за повишаване на цената, което би било равносилно на политическо самоубийство, предвид че младите венецуелци започват да се чувстват самостоятелни едва след като си купят първата кола, коментира AFP.

Ниските цени на бензина във Венецуела се поддържат благодарение на държавните субсидии, които по време на пика на цената на петрола достигнаха 19 млрд. долара, а през декември намаляха до 31 долара за барел.

При това държавната петролна компания PDVSA всяка година отпуска на собствениците на автомобили безплатно гориво за над 3 хил. долара, което пък й пречи да намали задлъжнялостта си или да подобри мрежата за дистрибуция на петрол.

По данни на икономиста Хосе Луис Кордейро, 80% от бензина в страната използват 20-те процента собственици на автомобили, а 80% от населението на страната ползва градския транспорт, консумиращ 20% от бензина.

Ниските цени водят и до контрабанда в съседните Колумбия, Бразилия и Гвиана. Има данни, че 80 хил. семейства в Южна Колумбия се прехранват именно от това.

В самата Венецуела през последните години притежаването на собствен автомобил беше издигнато в култ. Наложи се дори издаването на закон, според който в час пик всеки автомобилист е длъжен да вози поне един пасажер.