Microsoft Corp е продала 28 млн. конзоли за видео играта Xbox 360 до края на 2008 г., увеличавайки водачеството на Xbox над конкурентната конзола PlayStation 3 на Sony Corp, информира Reuters.

Продажбите на Xbox конзоли през 2008 г. са най-големи от създаването на играта независимо от забавящата се световна икономика, която се отрази на търговците на дребно в САЩ през последния отминалия празничен сезон.

Индустрията на видео игрите успява да се противопостави на световните икономически проблеми и продажбите на видео игри отчитат ръст от 10%, до 2.91 млрд. долара през ноември според NPD, което показва, че потребителите все още харчат пари за видео игри в началото на празничния сезон, независимо от икономическите проблеми.

Световните продажби на Xbox 360, която излезе на пазара година преди PS3, надхвърлят с над 8 млн. броя теза на конкурентната конзола на Sony в края на 2008 г.

Потребителските разходи свързани с онлайн услугата на Microsoft' Xbox Live нарастват с 84% на годишна база, а броят на членовете нараства до над 17 млн. в края на 2008 г.

Потребителите са похарчили над 1 млрд. долара за онлайн услугата Xbox Live, откакто тя е открита за играта 360 през 2005 г., според компанията.

Цената от 199 долара е била ключова за успешните продажби на Xbox 360 по време на празничния сезон. Microsoft намали цената в САЩ до 199 долара през септември, или с 50 долара под тази на конзолата Wii на Nintendo Co Ltd.