Обезопасени са инсталациите в "Неохим" АД - Димитровград, въпреки изненадващото и внезапно намаляване на доставките на природен газ и няма опасност за населението. Това съобщиха от дружеството.

В момента подаваните количества синьо гориво към "Неохим" са на санитарния минимум, с които дежурните екипи правят всичко възможно да гарантират безопасността на инсталациите при зимни условия.

Необходими са ни количества от 3500 - 4000 куб. м природен газ на час с налягане над 15 атмосфери. За разлика от други предприятия, "Неохим" няма алтернатива на природния газ, който е единственият енергоносител и основна суровина за производство, отбелязват от торовия завод.

Главният изпълнителен директор на "Неохим" Димитър Димитров, който днес участва в срещата с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, е получил уверение, че ще бъдат осигурени необходимите количества синьо гориво за завода. Обемът на доставките ще бъде определен със заповед на министъра, добавят от "Неохим".

Подобен принудителен престой ще има сериозни последици не само като щети за компанията, но и за българския пазар, и за земеделските производители, предупреждават от "Неохим".

От там допълват, че в момента има достатъчно количества торове, с които да се задоволи търсенето в страната. Димитровградският завод предприе вчера спиране на производствените си мощности в авариен порядък заради прекратената доставка на природен газ.

Всички работници и служители са на работните си места.

Източник: БТА