От началото на 2009 година една от водещите китайски компании за млечни продукти Bright пусна на пазара нов вид подсладено кисело мляко с името „Момчиловци", съобщи пресцентърът на българското външно министерство.

Официалната промоция на новия продукт се проведе в 5-звездния хотел „Сицзяо" в град Шанхай, в присъствието на представители на китайските медии.

Фирмата планира засилена рекламна кампания на продукта в пресата и телевизията, като акцент ще бъде фактът, че България е страна на дълголетници и чиста природа.

Проф. Гуо Бънхън, главен изпълнителен директор на компанията Bright заяви, че новото кисело мляко се приготвя с бактерии, получавани от България.

Новият продукт ще бъде продаван първоначално в източната част на Китай, а в последствие - и в цялата страна.

На по-големите опаковки на киселото мляко има текст: „В България, разположена в югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L 99 в това мляко е ключът към неговата магия. Като пионер на млечната индустрия на Китай, Bright използва тази бактерия за приготвяне на истинско кисело мляко „Момчиловци", с което предлага здраве и качествен живот на китайските семейства".

Идеята се реализира с активното съдействие на Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на външните работи на Република България.