Изминалата година бе изключително активна на валутните пазари, които станаха свидетели на невиждана волатилност при търговията. Движението разбира се бе подвластно до голяма степен на финансовата криза и новините свързани с развитието й.

През първата половина на изминалата година всички се чудеха какви ще са последствията и колко дълбока ще е финансовата криза, като настроенията на инвеститорите преминаваха от краен песимизъм към краен оптимизъм.

Първите шест месеца бяха изключително силни за щатската валута, като силата й се прехвърли и върху втората половина на годината. Доларовият индекс се повиши с 23% през изминалата година.

Три фактора се очаква да оказват въздействие върху долара през настоящата година.

САЩ са в рецесия и забавянето на икономиката се очаква да продължи и през настоящата година. Преди да започне да се възстановява, най-голямата световна икономика може да изпита още негативи.

Безработицата се повиши до петнадесетгодишен максимум от 6.7%, а загубите на работни места достигнаха 533 хил. през ноември. Очакванията на специалистите са безработицата да продължи да нараства и да достигне 8% през настоящата година.

Повишението на безработицата обикновено има спираловиден ефект. Тя се отразява върху потребителските разходи и доходи и обикновено води до по-нататъшни уволнения от страна на компаниите. Потребителското доверие вече проявява признаци на слабост, а търговският дефицит се разширява, до голяма степен и под влиянието на силния долар.

Именно поради тези фактори и негативни очаквания е възможно долара да отбележи слабост и понижение спрямо останалите основни валути през първото тримесечие на настоящата година. При приемането и изпълнението на плана на Обама обаче известен позитивизъм и стабилизиране на щатската валута може да се случи през второто тримесечие на годината.

Въпреки че се очаква щатската икономика да започне да се стабилизира и възстановява през втората половина на годината, ръстът на БВП през следващата година се очаква да е слаб и негативен.

Огромните финансови рискови и страх през втората половина на миналата година караха инвеститорите да се насочват към долари и държавни облигации въпреки ниските и почти нулеви доходности от това. Именно този интерес съдейства за силата на щатската валута и я предпази от колапс спрямо останалите такива. Това води до балонизиране при държавните щатски облигации, като възстановяване на икономиката и пренасочване на инвеститорския интерес към по-рискови активи през втората половина на годината създава известен низходящ риск за щатската валута.

Представянето на долара през тази година до голяма степен ще е обвързано с това на финансовите пазари в различните краища на света, коментират от Global Forex Trading. Рецесия в еврозоната може да не прави еврото предпочитана пред щатския долар валута.

Волатилността на валутните пазари достигна рекордно високи стойности през изминалата година, но се очаква значително да се понижи през настоящата. Голяма част от нея бе предизвикана от спекулации за това коя централна банка на водещ регион с колко се очаква да намали лихвите.

Дефлацията започва да се превръща в много по-сериозен проблем за САЩ от инфлацията. За това свидетелстваха все по-честите негативни ръстове на индекса на потребителските цени, особено през последните месеци на годината. Дефлацията до голяма степен се предопределя от поевтиняването на суровините, като създава опасност от изпадане на щатската икономика в стагнация и дефлация.

Лихвените проценти в САЩ бяха намалени с 400 базисни пункта от 4.25 на 0.25% през изминалата година. За много хора това ниво на лихвите е равносилно на нула.

Между юни и ноември миналата година доларовият индекс се повиши с над 25%. Повишението бе ограничено от декември, когато индексът се понижи с 12%. Последния месец щатската валута се търгува в относително тесни граници.

През първата половина на годината евро/долар достигна рекордно високо ниво от над 1.6 долара за евро. След това станахме свидетели на понижение с 22% до двугодишен минимум. Средното ниво, при което единната валута се разменяше бе при 1.47 долара.

Европейската централна банка се очаква да стане много по-агресивна през настоящата година, след като през изминалата заедно с японската централна банка провеждаше относително по-консервативна политика. Подобно намаляване на лихвите би целяло възстановяване на положителния ръст на икономиката на еврозоната, която се очаква да е тежко засегната през настоящата година.

Подобна политика обаче би имала негативен ефект върху еврото и би могла да доведе до подсилване на позициите на долара спрямо единната валута.

Според анализатори пробив на нива над 1.3760 би върнала пътя на валутната двойка първоначално към 1.42. За да станем свидетели на нов тест на постигнатите върхови стойности над 1.60 обаче, според специалистите, трябва да станем свидетели на трайно преминаване на съпротивата при 1.4685 долара.

Низходящото движение е възможно да се подсили при спад на еврото под психологическото ниво на подкрепа от 1.3. Към момента еврото се разменя за 1.3570 долара.

*материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръки за покупка, или продажба на валути. Търговията на валутните пазари е с високо ниво на риск за претърпяване на значителни финансови загуби!