Разследващите власти в САЩ вчера обявиха, че по време на ареста на Бърнард Мадоф миналия месец в бюрото в офиса му са били открити 100 подписани чека на обща стойност 173 млн. долара, които той бил подготвил за изпращане на семейството си и на приятели.

Мадоф беше арестуван през декември по обвинения в създаване и ръководене на финансова пирамида на стойност над 50 млрд. долара.

Според разследващите органи чековете са още едно доказателство, че Мадоф е имал намерение да пази активите си далеч от измамените инвеститори.

Очаква се днес или в понеделник съдът да реши дали Мадоф трябва да бъде изпратен в затвора, или да остане под домашен арест. Неговите адвокати твърдят, че гаранцията не трябва да бъде отменяна, тъй като няма опасност той да се укрие, нито пък представлява заплаха за обществото.

Мадоф успява да осигурява впечатляваща доходност на инвеститорите в продължение на години, преди да сподели със синовете си, че всичко това е само една голяма лъжа и всъщност представлява една гигантска финансова пирамида. Той е обвинен в привличането на повече от 50 млрд. долара, като е плащал на по-старите инвеститори със средствата, набрани от тези, които са се включили в схемата на по-късен етап.

Разследващите власти обявиха по-рано, че Мадоф е планирал да разпредели между 200 и 300 млн. долара между най-близките си приятели и семейството си, след като разбрал, че схемата му е разкрита. Той също така е обвинен в изпращането на бижута за над 1 млн. долара като подаръци на близки и познати по празниците, което накара властите да поискат съдът да отмени гаранцията му.

Чековете на стойност 173 млн. долара вероятно представляват част от тези 200-300 млн. долара.