Звездата на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо се отърва само с развалена прическа от катастрофата с новата си спортна кола на стойност 200 000 паунда преди няколко дни, но този инцидент все още може да му струва скъпо, пише Guardian.

Роналдо губи контрол над червеното си Ferrari 599 GTB в тунел близо до летището на Манчестър в сряда сутрин, след което се удря в едната стена, преминава през цялото платно, след което се удря и в другата стена.

За почуда на свидетелите на инцидента 23-годишният футболист излиза невредим от колата, която притежава само от два дни. Ден по-късно обаче британските застрахователите са непреклонни в отказа си да му предложат нова застрахователна сделка.

Според говорител на местната асоциация на застрахователите нито един от тях не е готов да предложи на звездата оферта.

"Не можем да намерим застраховател, който би искал да има нещо общо с него", казва същият говорител. "Минималната възраст, за да бъде застрахован за подобна кола, е 25 години, а най-добрата цена е 44 000 паунда, но ако клиентът е имал пътно произшествие, цената скача до около 100 000 долара."

От асоциацията обаче казват, че повечето застрахователи нямат желание да застраховат професионални футболисти, независимо от това каква кола ползват, тъй като те са считани за високорискова група.

"Не става въпрос само за цената на самата кола. Представете си, че в един автомобил се возят трима футболисти от Английската висша лига и те получат контузии, които ще им попречат да играят отново. Тогава застрахователите ще плащат за пропуснати ползи на спонсорите за неизпълнени договори и разходите не спират само дотук."

"Комбинацията от професията на Роналдо, неговата възраст и автомобила, който управлява, го превръщат във високорисков клиент за застрахователите. Понякога изглежда, че футболистите имат повече опит в контрола на топката на футболния терен, отколкото в контролирането на мощна кола на пътя.," смятат от асоциацията.

Ако крилото на Манчестър Юнайтед, който печели по около 120 000 паунда на седмица, подкара дори и Ford Fiesta с еднолитров двигател пак би било трудно да получи застраховка, тъй като няма навършени 25 години, а и вече има сериозен пътен инцидент, твърдят от предлагащата автомобилни застраховки компания Churchill.

От застрахователната компания Adrian Flux дават малко по-оптимистичен отговор, твърдейки, че всичко е възможно и че преди време са застраховали известен боксьор приблизително на възрастта на Роналдо, който управлявал McLaren F1.

Възможно е, казват от компанията. Зависи от това колко пари е готов да плати Роналдо, като минималната цена би била 40 000 паунда, а вероятно и доста повече.